Ez történt

2024.09.05. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Elkezdték a kórház előtti buszöböl kialakítását Zalaegerszegen

Fotó: ZH

Emlékkonferencia Zalaegerszegen az egyik utolsó polihisztor születésének 120. évfordulója alkalmából 

Az író, költő, tudós, közéleti feladatokat vállaló akadémikus, az Eötvös Collégium vezetője, tanára, miniszter, az utolsó polihisztorok egyike életpályáját rajzolta meg az az emlékkonferencia, amit szerdán délelőtt tartottak Zalaegerszeg önkormányzata dísztermében Keresztury Dezső, a város szülötte tiszteletére, születésének 120. évfordulóján. Az egybegyűlteket Kiss Gábor főkönyvtáros, az emlékülés elnöke köszöntötte, majd a rendezvény hangulatát megalapozóan elhangzó dal és vers után Balaicz Zoltán polgármester a város nevében szólt arról, hogy a következő három nap eseményeivel tisztelegnek a zalaiak előtt évtizedek óta példaként álló életmű előtt.  Dr. Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, az MTA Irodalomtudományi Intézet Modern Magyar Irodalmi Osztálya tudományos főmunkatársa, aki maga is zalai felmenőkkel rendelkezik, személyesen ismerte Keresztury Dezsőt, több interjút készített vele. Ezúttal az Eötvös Collegiumban töltött éveket emelte ki a rendkívül gazdag tudományos pályából, de szólt a berlini, bécsi, római kutatói évekről, a világirodalom népszerűsítéséről, a második világháború utáni, írókat a negatív megítélés alól tisztázó tevékenységről, a vidéki tehetségek felemeléséről.

Elkezdték a kórház előtti buszöböl kialakítását Zalaegerszegen

A zalaegerszegi beruházások között a legtöbb figyelmet a Kosztolányi utca kétirányúsításának projektje kapja, annál is inkább, mivel hónapokon át kell figyelni a közlekedőknek az aktuális munkálatokra. A héten elkezdődött egy következő elem, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház előtti buszmegálló kialakítása is. A kivitelező cég szakemberei ottjártunkkor a meglévő járdát szedték fel és az alapozó földmunkákat végezték. A munkálatok idejére ezt a szakaszt lezárták a gyalogos forgalom elől a református templomtól kezdődően, így kérik, hogy a másik oldalt használják. A kórház bejáratát az evangélikus templom és az SZTK felől lehet megközelíteni. A buszöböl kialakítása lakossági igény alapján történik. 

Brunner Erzsébet segített az elesetteken

A Thúry György Múzeumban a szeptember hónap műtárgya Brunner Erzsébet fa ládája, amelybe a tibeti menekültek megsegítésére gyűjtött pénzbeli adományokat lehetett elhelyezni. A ládika a múzeum Fő utca 5. szám alatti főépületében látható. A ládika történetéről Szmodics-Tugya Beáta történész-muzeológus beszélt. Elmondta: Brunner Erzsébet nagykanizsai születésű, 1930 óta Indiában élő festőművész mindig szívén viselte a bajbajutottak, az elesettek sorsát. Bár hivatalosan sohasem lett buddhista, de annak tanításai szerint élt. Ösztönösen, belső indíttatásból cselekedett, segített embertársain. A magyarországi 1956-os forradalom és szabadságharc a Magyarországtól távol élő művésznőt is megérintette, igyekezett mindent megtenni hazájáért, folytatta. Kapcsolatait latba vetve kérte India akkori miniszterelnökét, Néhrút, hogy tegyen valamit, mentse meg Magyarországot, álljon ki, emeljen szót az ország szabadságáért. Néhány évvel később a Tibetből Indiába érkező menekülteken is próbált segíteni. 

Közönségkedvenc lett a Happy Dixieland Band Hévíz

Mozgalmas és sikeres nyarat zárt a Happy Dixieland Band Hévíz. A zenekar életében koncert koncertet követett az elmúlt hónapokban. A HDBH – mondhatni, immár hagyományosan – körbejárta a Balatont, emellett az ország számos távolabbi pontján is fellépett. Az egyik kiemelkedő koncert augusztus 19-én, a 29. Szoboszlói Dixieland Fesztiválon volt, amelyre immár harmadszor kapott meghívást a zalai zenészcsapat Hajdúszoboszlóra. Babos Lajos, a zenekar vezetője arról is beszélt, a szezonon kívüli időkben is rendszeres próbál, bővítve a repertoárt, amelyben hazai és nemzetközi örökzöld dallamok, régi filmslágerek, nosztalgikus melódiák és újabban operett feldolgozások is helyet kapnak, s utóbbit illetően a jövőben erősítenek is, ápolva a hungarikummá vált népszerű műfaj kiváló hagyományait. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában