Gyertek zöldben a belvárosba!

2024.09.05. 07:00

Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték: vadfőzés a téren, sztárzenekarok a színpadon

Hétvégén újra önfeledt szórakozásra invitál mindenkit a zalai megyeszékhely. Péntektől vasárnapig ismét Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték a belvárosban, s benne jótékonysági vadfőzés, koncertek, gyerekprogramok, sőt szabadtéri szentmise és persze sok-sok mosoly.

Varga Lívia

A Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték mindig tömegeket vonz, minden bizonnyal így lesz idén is

Fotó: ZH-Archívum/Pezzetta Umberto

A Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték 16 éves múltra tekint vissza, akkor a rendezvény fő témája a szüret, a szőlő és a bor volt, idézi fel Balaicz Zoltán polgármester. 

 Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték
Vidám pillanatkép az egyik tavalyi koncertről
Forrás: ZH-Archívum/Pezzetta Umberto

– Mára egyedi, csak ránk, zalai emberekre, zalaegerszegiekre jellemző arculatot kapott az őszi nagyrendezvény: ahogy Bajáról és Szegedről a halászlé-, Miskolcról a kocsonya-, Békéscsabáról pedig a kolbászfesztivál jut eszünkbe, Zalaegerszeg az elmúlt években a vadgasztronómia fellegvára lett – hangsúlyozza a városvezető.

Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték: ez erdő s mező kincseivel

Zala hazánk egyik erdőkben és vadakban legjobban bővelkedő területe, vármegyénk harmadát erdők borítják, így jelentős az erdő- és vadgazdálkodás, a faipar, a vadászati turizmus és a vadgasztronómia. A vadételek mellett fontos a zalai erdők minden kincse, a gomba, a méz, az erdei gyümölcsök, a lekvárok, az aszalványok és természetesen a zalai pálinkák és borok – s ez mind-mind szerepel a gasztronómiai kínálatban és megvásárolható lesz a fesztivál területén. A rendezvény ideje alatt a programhoz csatlakozó hét étteremben (Arany Bárány Szálloda, Contrast, Díszpinty, Kiskondás Étterem, Piccolo Étterem, Strike, Véndiófa Étterem) a legkülönfélébb vadételek között válogathatunk. A szervezők egy kézműves utcát is kialakítanak, ahol egyedi portékákat vásárolhatunk. Lesz szabadtéri trófeagyűjtemény és különleges, újragondolt, modern vadászles. S a programnak idén először része a Palacsinta- és Gombócfesztivál a Dísz téren. Kóstolható majd sós, édes, töltött, húsos, öntetes, porcukros, túrós, szilvás, lekváros, kakaós, hortobágyi és vadból készült finomság. De lesznek grillételek, glutén- és tejmentes étkek, vegán lángos és fánk, buborékgofri, házi rétes és egyéb különlegességek is. 

Jönnek a testvérvárosok

Balaicz Zoltán szólt arról is: idén minden korábbi rekordot megdöntve 16 testvérvárosi küldöttség érkezik, többen a jótékonysági vadfőzésen is részt vesznek. 

A delegációk:

  • Marl (Németország)
  • Kusel (Németország)
  • Klagenfurt (Ausztria)
  • Gorizia (Olaszország)
  • Krosno (Lengyelország)
  • Dobrics (Bulgária)
  • Zenica (Bosznia-Hercegovina)
  • Dunaszerdahely (Felvidék, Szlovákia)
  • Marosvásárhely (Erdély, Románia)
  • Marosvásárhely – Zalaegerszeg Baráti Egyesület
  • Barót (Erdély, Románia)
  • Barót – Zalaegerszeg Baráti Egyesület
  • Nyárádszereda (Erdély, Románia)
  • Lendva (Muravidék, Szlovénia)
  • Szlovénia parlamenti képviselete
  • Beregszász (Kárpátalja, Ukrajna)

Így válik nemzetközivé a rendezvény, ahogy sokszínű lesz a fesztiválnyitó zenés felvonulás is hagyományőrzőkkel, táncosokkal, fúvósokkal, vadászokkal, díszes öltözékben vonuló méz- és borlovagrendi tagokkal. A program dísz­sortűzzel indul.

A (vadász)kutyák szombaton délután vonulnak fel 
Fotó: ZH-Archívum/Pezzetta Umberto

 „Gyere zöldben!” 

A fesztivál jelmondata idén is: „Gyere zöldben!” Fontos ugyanis, hogy a résztvevők hangsúlyozzák s a turistáknak is megmutassák a rendezvény jellegét, ezért a szervezők kérik: aki teheti, öltözzön vadászosan, vagy legyen rajta zöld, esetleg barna ruha. 
A fő attrakció szombaton 9 órakor startol: idén 80 csapat, mintegy 600 fő vesz részt a jótékonysági vadfőzésen a Kazinczy téren. Emellett óriás­bográcsban főtt vadpörkölt is várja a látogatókat, hogy minél többen tudjanak kóstolni és vásárolni. A bevétellel ugyanis a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház gyermekintenzív osztályát támogatják. (A rendezvényen a Kvártélyház Dísz téri jegypénztárában elővételben megváltott, illetve a főzés napján a helyszínen árusított 1.000 forintos ebédjegyekkel lehet az elkészült ételekből vásárolni. Egy ebédjeggyel egy adag étel vásárolható.)

Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték
A Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték fő attrakciója a jótékonysági főzés
Fotó: ZH-archívum/Pezzetta Umberto

Színpadon a mainstream 

Tompa Gábor fesztiváligazgató, a szervező Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. ügyvezetője kiemelte: a kedvelt helyi fellépők mellett itt lesz a hazai zenei világ krémje, fellép egyebek mellett a Kowalsky meg a Vega, a Csík Zenekar és a Follow The Flow.

 Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték
 Vadpörkölt- és Borfesztivál – Zalai Teríték programjai
Forrás: Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft.

A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem melletti parkolóban külön gyerekteret alakítanak ki, ahol számos programmal, légvárral, játékokkal várják a családokat. A Göcseji Múzeumban pedig a rendezvény ideje alatt minitárlat várja az érdeklődőket „Kutyatörténelem: az első zalai csaholók nyomában” címmel.

Véradóbusszal érkezik a fesztiválra a Magyar Vöröskereszt Zala Vármegyei Szervezete. A vadonatúj járművön a donorokat várják, mellette a sátorban pedig egészségügyi méréseket végeznek, valamint interaktív elsősegély-bemutatót tartanak. Szeptember 6-án, pénteken 14-18 óra között várják a véradókat a Kazinczy téren, a nagytemplom előtt, másnap, szeptember 7-én, szombaton 10-15 óra között ugyanott az Országos Vérellátó Szolgálat tart retró véradást. Bátorítanak mindenkit a részvételre.
A nagyrendezvény természetesen lezárásokkal és forgalmirend-változással is jár, erről és a parkolási lehetőségekről zaol.hu oldalunkon találnak pontos és részletes információt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában