UNESCO világörökség az orgona

2024.09.17. 07:00

Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét: unikummá válhat Európában

Az önkormányzat által támogatott rendezvény részleteiről nemrég tartottak sajtótájékoztatót. Hat év kihagyás után szeptember 21. és szeptember 29. között ismét megrendezik a Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahetet. Ezúttal néhány érdekességgel érkezünk a programmal és a hangszerek királynőjével kapcsolatban.

Mozsár Eszter

Bécs város ünnepi zenéjének orgona átirata hangzott fel stílszerűen a sajtótájékoztatón, így adva ízelítőt abból a színes műsorból, amire a hétvégétől kezdődően várja az érdeklődőket a Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét. Az előadások 19 órakor kezdődnek a vármegyeszékhelyen.

Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét
A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét nyitókoncertjén Mátyás István lép fel. Fotó: Mozsár Eszter

A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét változatos programokat kínál 

A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét nyitóhangversenye szeptember 21-én, szombaton a Mária Magdolna Plébániatemplomban lesz, ahol a program megálmodója és szervezője, Mátyás István orgonaművész lép fel Genoveva dos Santos szoprán énekművész, valamint Reinhard Ladislav skót dudás közreműködésével. A darabok nagy része magyarországi premier lesz. 

Másnap, vasárnap a Református Egyházközség 2013-ban épült orgonáján Ablonczy Bertalan, a bécsi Domonkos templom orgonistája, az Orgonahét visszatérő vendége játszik. Közreműködik Vörös Ádám, a Győri Filharmonikus Zenekar trombitaművésze. 

Szeptember 25-én, szerdán az evangélikus templom hat regiszteres Amstel-orgonáján Lakner-Bognár András, a szombathelyi székesegyház orgonistája játszik, aki Csejtei Flóra furulyaművésszel együtt romantikus műveket és barokk tételeket adnak elő. 

Szeptember 27-én, pénteken Nauratyill Zita orgonaművész, a bécsi és a lipcsei zeneakadémia tanára, valamint a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar ad közös műsort a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Az esten a francia, amerikai és angol orgonamuzsika legvirtuózabb művei csendülnek fel. Zita a zenekarral közösen Marco Enrico Bossi olasz zeneszerzőnek az „A-moll Opus 100” orgonaversenyét játssza. 

Jövő szombaton a Göcseji Falumúzeum a Zalacsébi fatemplom Klügel-orgonáján 18 és 19 órakor a kolumbiai származású Ana María Ospina koncertezik. A hangszer sajátossága, hogy nincsen pedálja, a legalsó oktávja rövidebb, leginkább az olasz, spanyol és dél-német barokk darabok előadására alkalmas a régi hangszer. 

A Zalaegerszegi Nemzetközi Orgonahét jövő vasárnap zárul az olai Jézus Szíve Ferences Plébániatemplomban, ahol Višeslav Jaklin orgonaművész, a varasdi székesegyház orgonistája, valamint Petra Labazan oboaművész ad koncertet. A szervezők mindenképpen szerettek volna Zalaegerszeg egyik testvérvárosából művészt hívni, így esett a választás a horvát városra. 

UNESCO világörökség az orgona, amihez jól passzol a skót duda

Mátyás István főszervező elmondta: 2018-ban négy helyszínen léptek fel, ami most hat lesz, valamint a rendezvénysorozatban szereplő orgonák életkora is „kibővült”: a skanzen hangszere 1796-ból származik, a város legújabb, 2022-ben épült orgonája a nagytemplomban található. 

- Egyedülálló, hogy Zalaegerszegnek mind a hat orgonáján hangversenyezni lehet – jelezte az orgonaművész. - Az orgonazene országhatárokon és felekezeteken átívelő muzsika és kincs. Európában az Ibériai-félszigettől (kora középkortól) egészen Erdély keleti határáig megtaláljuk, illetve az egész világon koncert hangszerré vált. Az UNESCO felvette az orgonaépítést és magát az orgonamuzsikát a szellemi világörökségek listájára. 

Érdekesség még, hogy a hangszer nem csak önmagában lesz hallgató, mivel fúvós hangszerekkel bővítették ki a koncerteket, s a hangversenyteremben még a szimfonikus zenekar is fellép.

- A skót duda és az orgona rokon hangszerek, már a hangképzés miatt is. Mindkettő azon alapul, hogy konstans légnyomással levegő jut a megszólaló sípba. Különleges a kettő akusztikailag egyenrangú hangszert együtt hallani. Különösen azért, mert ha egy orgonista egy másik zenészt kísér, akkor az az észrevétel, hogy az orgona túl hangos. Ebben az esetben ez nem fog előfordulni – mondta a Bécsben élő orgonaművész. 

2018-ban rendeztek először nemzetközi orgonahete a zalai vármegyeszékhelyen, s már akkor lelkes közönsége volt a programnak. Idén négy helyszínen ingyenes lesz a koncert, kettő helyen kell majd jegyet váltani. A tervek szerint a jövőben – ahogy az eredeti elgondolás is volt – kétévente hívják életre az Európában is kuriózumnak számító eseményt. 

A részletes program itt olvasható.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában