Akár te is félhetsz bátran

3 órája

Anna Tükörképföldön: mesejáték a Griff Bábszínházban

Fura világító fehér ládák, vagy dobozok? Fekete szemek, árnyak, alakzatok. Körül színes várra emlékeztető mozgékony idomok, anya kötényére pedig vacsoraidőben olykor ráragadnak a tányérok, apa zakójában laknak a nappali dísztárgyai. Az Anna Tükörképföldön című előadás vendégei voltunk.

Arany Horváth Zsuzsa

Anna Tükörképföldön: Szilinyi Arnold, Vári Vivien, Szolnok Ágnes

Fotó: Pezzetta Umberto

Két felnőtt csekkekkel kártyázik, míg kislányuk, Anna felszabadultan rohangál a lakásban. Mi már és még tudjuk, baj lesz. Gyermekénünk pedig azt, hogy valahogy jóra fordul. Azért mese a mese. Közben saját múltba zárt félelmeink szakadnak fel, váratlan katarzist okozva.

Anna Tükörképföldön
Szolnok Ágnes és a bábu Anna Tükörképföldön
Fotó: Pezzetta Umberto

 

Anna apukája bajba kerül

A kisiskolásokra optimalizált mondandó lényege: a mindig mosolygó apa elveszíti a munkáját és ezért a mosolyát. Az amúgy visszahúzódó Anna úgy érzi, minden összetört, nem érti, hogyan tudna újra a régi lenni az élet. A véletlen vezeti a tükörboltba, ahol a tükör tulajdonsága siet a segítségére. A dolgok ugyanazok, de mégis másképp látszanak. Az éjszakai hangok miatti riadalom helyét a bátorság veszi át. Persze segítők is akadnak, főleg a bűbájosan csodás boltos néni, meg az ezer kérdésre választ váró kvízkérdésgyártó, az meg csak természetes, hogy Tükörképföldön az elveszett, majd meglett kutyus a gazdáját korholja. Aki ott jár, jobban megérti a körülötte élők bánatát, és megtalálja az utat hozzájuk, mondja a 2023-ban született mese írója.

Anna Tükörképföldön
Horváth Máté Zsolt és Vári Vivien
Fotó: Pezzetta Umberto

Lehetsz bátor Anna, Tükörképföldön

A hazai gyerekirodalom népszerű szerzője, Wéber Anikó azonos című regényét Vass Szandi író-dramaturg dolgozta bábszínpadra, így az Anna Tükörképföldön megérkezett a Griff Bábszínház színpadára. A dramaturg munkáját Oláh-Bebesi Bori végezte, ő írta a dalszövegeket, a látványtervező Maróthy Anna Zorka és Radetzky Anna volt, a zenét Vitus Eszter szerezte, a játékot Siflis Anna rendezte. Az előadásban Horváth Máté Zsolt, Szolnok Ágnes, Szilinyi Arnold és Vári Vivien szerepel.

Az az érzésem, az előadás létrehozói ifjú lánycsapatként vették birtokba a zalaegerszegi bábszínpadot, felszabadultan kísérleteztek a művészeti vezető, Bartal Kiss Rita, az igazgató, Szűcs István szárnyai alatt és a társulat játékba hívott tagjainak készségessége mellett. Mivel életkoruknál fogva jól emlékezhetnek a kisgyerekkori fojtogató félelmekre, ok vagy ok nélküli szorongásokra, pontosan tudták, miről beszélnek.

A komorság futamait kellő ritmusban igyekeztek átszínezni, például a tükörboltos néni dallamosan repkedő nevetése eleve gyógyító erejű. Ami újraéleszti bennünk a már-már feladott hitet, miszerint csupán azzal képesek vagyunk visszacsempészni a boldogságot mások életébe, hogy létezünk.

Anna Tükörképföldön
Vári Vivien
Fotó: Pezzetta Umberto

Anna bátorsága és a Griff Bábszínház vállalása 

A Griff  művésztársaságának egyértelmű a célja: megmutatni, mit gondol és érez valójában az iskolai padtárs, mi zajlik odabent mélyen.

A Griff Bábszínház gyerekeket, felnőtteket érzelmeik megértésére érzékenyítő vállalása hosszú évek óta csiszolódik, s halad a kitűzött cél irányába. Jobb lehet a világ tőled,  hirdetik eltökélten. Most Vári Vivien okossága, Szilinyi Arnold kettős értelmű enerváltsága, Szolnok Ágnes árnyalt bölcsessége és áradó jókedve, Horváth Máté Zsolt kölyökbarátsága a kötőanyag, ami átviheti a gyerekeket és persze  minket is a túlsó partra.  

Szereplők: 

  • Szolnok Ágnes
  • Vári Vivien
  • Szilinyi Arnold
  • Horváth Máté Zsolt

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában