Tízéve hunyt el a háziorvos

2 órája

Bussay László emlékére új fényben tündököl a kereszt

Öt évvel ezelőtt Csörnyeföldön a Kövecs-hegyen, a családi birtokon fénykeresztet avattak a néhai háziorvos, borász tiszteletére a családtagok és a barátok. Dr. Bussay László 2014-ben hunyt el, az ötlete alapján, egyben tiszteletére emelt kereszt világító berendezéseit csütörtökön cserélték ki, s a rúdon új nemzeti színű zászló is lobog.

Korosa Titanilla

A Kövecs-hegyről, ahol a Bussay László emlékére emelt kereszt áll, gyönyörű kilátás nyílik a vidékre

Fotó: A szerző

A fénykereszt a nemzeti színű zászlóval egyben a magyarság megmaradására emlékeztet. A 26 méter magas keresztet, mely a főútról is jól látszik, dr. Bussay László baráti köre állíttatta 2019-ben. A társaság minden évben megemlékezik a borászról halálának évfordulóján. 

Bussay László
A Bussay László emlékére emelt kereszt LED lámpáinak cseréjét helyi vállalkozók végezték, a lenti tűzoltók magasba emelő szerkezettel segítettek  
Fotó: A szerző

A barátok részéről Horváth Tihamér a helyszínen elmondta, hogy dr. Bussay Lászlótól barátságot, hit- és tudatbeli tápot is kaptak. A kereszt felállítása a borász ötlete volt, ám életében már nem tudta megvalósítani. A kezdeményezés fontos volt számára, ezért barátai nem hagyták ezt el, s hogy ha minél többen csatlakoznak ehhez, a keresztek és rajtuk a zászlók behálózzák az országot a határoktól Budapestig, egyfajta mozgalomként. 

- A kereszt hitünket, a zászló a nemzetközösségünket, összetartozásunkat jelenti és üzeni, hogy katolikusok vagyunk és nemzetben akarunk élni – emelte ki Horváth Tihamér s hozzátette: kötelességünk közösségünket összetartani. 

A kereszt most új, erősebb LED lámpákat kapott, fényét a közeli autópályáról is látják majd. Horváth Tihamér reméli: a látvány megdobbanthatja majd azok szívét, akik rápillantanak, és büszkeség tölti el őket magyarságuk kapcsán a mai nehéz időkben.  

Bussay László tíz éve hunyt el

Dr. Bussay Dorottya is megemlékezett édesapja halálának évfordulóján, ilyenkor összegyűlnek a család tagjai és a barátok emlékezni. Az emlékkereszt megújítása kapcsán elmondta, hogy a renoválást az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójához is igazították azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet, hogy a fénykereszt nemcsak édesapja emlékének szól, hanem a magyarságnak is. Az ilyen nevezetes alkalmakkor a kereszt tetején a fények tovább égnek, a sötétben fáklyaként világítja meg a környéket, illetve a zászló is magasabban lobog. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában