Katonák, önkéntesek, kadétok fogtak össze

6 órája

Hadisírok tisztítását végezték halottak napja előtt – fotógaléria és videó

A közelgő halottak napjára való készülődés részeként pénteken hivatásos és tartalékos katonák, valamint önkéntesek összefogásával tisztították meg Nagykanizsán, a Tripammer utcai köztemetőben az első világháborús sírokat. A munkálatok után rövid megemlékezést is tartottak a parcella közepén található obeliszknél.

Gyuricza Ferenc

A kegyeleti összefogásban a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 20. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája, a Vitéz Nagy Sándor 48. Területvédelmi Zászlóalj önkéntes tartalékos katonái, továbbá a Honvéd Hagyományőrző Egyesület zalai szervezetének, illetve a Vitézi Rend Vas és Zala vármegyei szervezetének tagjai vettek részt. A programhoz csatlakoztak a Zsigmondy-technikum kadétjai is, összesen 15 fő, akik az iskolai közösségi szolgálatuk részeként végezték a munkát. A hadisírok gondozását és tisztítását Gyemi Tamás főhadnagy, a zalaegerszegi 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott irodavezetője irányította.

hadisírok
A hadisírok tisztításában Kocsis Boglárka, Oláh Barbara és Mihalovics Hanna kadét is részt vett
Fotó: Szakony Attila

A csapat tagjai összesen 1025 olyan emlékművet és sírhelyet tisztítottak meg, amit az elhunyt katonák tiszteletére emeltek. A hadisírok országos karbantartási programja részeként évente három alkalommal, március 15-ét, a hősök napját és a halottak napját megelőzően kerül sor a sírok környezetének tisztítására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában