Nőket és férfiakat is érint a betegség, lehet ellene védekezni

4 órája

HPV: oltással eltűnhet a Föld színéről?

A human papilloma vírus (HPV) a leggyakoribb vírusos eredetű, leginkább szexuális úton terjedő betegség, melyre nők és férfiak esetében is van hatékony védőoltás. Ha tudatosan gondolkozunk, eltűnhet a Föld színéről.

Benedek Bálint

Dr. Horváth Jennifer, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosjelöltje beszélt a betegségről, annak kialakulásáról és a kockázatairól. Elmondta: a HPV nagyon gyakori, az emberi bőrt és nyálkahártyát megtámadó vírus, amivel az emberek túlnyomó többsége megfertőződik élete során. A vírus egy külső burokkal rendelkezik (ez segít a szervezetnek a kórokozó felismerésében), belső része tartalmazza azt az örökítőanyagot, ami a fertőzésért felelős. A HPV-nek legalább 200 (!) altípusa ismert.

HPV
Dr. Horváth Jennifer szerint minden 7. osztályosnak, legyen leány vagy fiú, részesülnie kellene az oltásból, és akkor megállítható lenne a HPV
Fotó: Szakony Attila

A magas kockázat okozza a méhnyakrákot

– Ezeket három fő csoportba sorolják a daganatkeltő potenciáljuk alapján: alacsony, közepes és magas rizikójú HPV-típusok – mondta dr. Horváth Jennifer. – Alacsony kockázatú HPV-típusok, melyek előfordulhatnak enyhe fokú méhnyakelváltozásokban, de rosszindulatú daganatokban ritkán. Ezek közül a HPV 6 és 11-es típus a nemi szervi szemölcsök leggyakoribb okozója. Ezek a szemölcsök jóindulatú, de igen makacs elváltozások és gyakran visszatérnek. Közepes kockázatú HPV-típusok, melyek gyakrabban találhatóak meg a méhnyak daganatmegelőző állapotaiban, mint a rosszindulatú daganatokban. Magas kockázatú HPV-típusok pedig a méhnyakrákot okozzák.

Hímvesszőrák is előfordulhat

Hozzátette: a nőknél a HPV okozta daganatok legismertebb formája a méhnyakrák, közel az összes méhnyakrákesetért a HPV felelős. A méhnyakrákos esetek 70 százalékát a HPV 16 és 18 típusa okozza. A hímvesszőrák szerencsére nagyon ritka, de beszélni kell róla, hiszen hajlamosító tényezőként tartják számon a HPV-fertőzést is. Az esetek több mint felében későn fordulnak orvoshoz a páciensek, mert akár hónapokat várnak a tünetek megjelenése után.

A HPV eltűnhet a világból...

– Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célkitűzése, hogy 2030-ig a 15 éves lányok 90 százaléka be legyen oltva, s 70 százaléka a nőknek rendszeres méhnyakrákszűrésen vegyen részt, amely HPV tipizálással kiegészített – folytatta a szakorvosjelölt. – A megelőző oltási programmal pedig az a célkitűzésük, hogy 2120-ra eltűnjön a világból a méhnyakrák. Nagyon jó példa Ausztrália, ahol 2007 óta oltják a 15 éves lányokat, 2013 óta pedig már a fiúkat is. Ennek köszönhetően 2028-ra eltűnhet a méhnyakrák abból az országból.

A lányokat és a fiúkat is oltják

Kiemelte: Magyarországon 2014 óta a lányokat, 2020 óta pedig már a fiúkat is oltják. A lényeg, hogy még a szexuális élet megkezdése előtt javasolt az oltás beadása, így lesz igazán hatékony az immunvédekezés. Az oltóanyag a vírus fehérjeburok-részletét tartalmazza, vagyis aktív anyag nincs benne, ebből fertőzés és rákos megbetegedés nem alakul ki.

Zala vármegye jól áll

– A Nemzeti Immunizációs Program a 7. osztályos korosztályt, a 12 és 13 éveseket célozta meg az ingyenes oltással – folytatta dr. Horváth Jennifer. – Utóbbi korcsoport esetében egy éven belül két oltás ad megfelelő védelmet. Azt viszont jó tudni, hogy később térítés ellenében is beadatható, sőt ajánlott! Fontos, hogy akkor is, ha valakinek aktív HPV fertőzése van. Szintén kiváló mutató és szám, hogy 2017-ig a világon 270 (!) millió oltást adtak be, vagyis ez is azt mutatja, hogy rendkívül biztonságos oltásról van szó.

Zala vármegyében a lányok esetében 83, a fiúknál pedig 67 százalékos az átoltottság, ami közel van az országos átlaghoz, ez rendkívül pozitív.

Nagykanizsa is a jó ügy mellé állt

Nagykanizsán az önkormányzat 2010-ben indította útjára azt a programot, melynek keretében a 14 éves lányoknak ingyenesen biztosította a méhnyakrákot is okozó HPV (human papilloma vírus) elleni védőoltást. Stimeczné dr. György Bernadette, a nagykanizsai egészségügyi alapellátási intézmény akkori és jelenlegi vezetője tíz évvel ezelőtti cikkünkben elmondta: "ez a program most érkezett a végéhez, idén oltjuk az utolsó évfolyamot, a 2000-ben született lányokat. Közben azonban megjelent egy kormánydöntés, mely szerint sok más európai országhoz hasonlóan a HPV elleni védőoltás a nemzeti oltóprogram részévé válik, ami azt jelenti, hogy a 12. életévüket már betöltött, de a 13-at még el nem ért lányok jogosultak lesznek az oltásra, várhatóan a 2014-15-ös tanév első félévétől. Ám így azok, aki idén őszig betöltik a 13. életévüket, kimaradnának mind az önkormányzati, mind az ősszel induló nemzeti oltóprogramból. Ezért a város közgyűlése úgy döntött, hogy a gyerekek érdekében az idei oltási programot kiterjeszti, és a 14 évesek mellett a 13 éveseknek is biztosítja az oltást."

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában