Térségi híreink röviden

2 órája

Küzdelem a lelkekért Zalaegerszegen, állatbarát tűzoltók, hadtörténelem Nagykanizsán

Mozsár Eszter

A vallás- és egyházüldözésről nyílt kiállítás Zalaegerszegen, a Mindszentyneum előtt

Fotó: Pezzetta Umberto

Küzdelem a lelkekért: tablókiállítás érkezett Zalaegerszegre az egyház- és vallásellenességről

Zalaegerszegre érkezett az Egyházi ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években című (1958–1973) tárlat. A Küzdelem a lelkekért tablókiállítás a Mindszentyneum előtt tekinthető meg november 28-ig. Hivatalos megnyitóját kedden tartották az intézmény előtt. A 16 elemből álló időszaki tablókiállítást a Nemzeti Emlékezet Bizottság rendezte, s fókuszában a Kádár-korszak és a kommunista diktatúra általi keresztényüldöztetések állnak. A megnyitón dr. Soós Viktor Attila egyháztörténész idézte fel az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő időszak eseményeit, kiemelve a legnagyobb egyházellenes persorozatot, az 1961-ben zajló „Fekete hollók”-ügyet. 

 

Állatbarát tűzoltók segítenek a menhely kutyáinak gazdát találni

Rendhagyó fotósorozattal igyekszik gazdát találni a zalaszentgróti menhely lakóinak a Szimat Állatvédő Egyesület: "szuper testű állatbarát tűzoltók" pózolnak az árva kutyákkal a szervezet Facebook-oldalán. Az alkalmi modellek jótékony céllal vállalták a fotózást, remélik, ezzel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a menhelyen élő kutyák mihamarabb gazdira találjanak. Jelenleg 22 árva kutya vár gazdira a Szimatnál, ahol ugyan jó körülmények közt töltik mindennapjaikat, azért mindannyian nagyon vágynak igazi otthonra, szerető gazdára. S ne feledjük az örök igazságot: aki örökbe fogad, két életet ment meg, hiszen a befogadott eb helyére új lakó költözhet. 

 

Hadtörténelem: szakmai konferencia és tárlat

Hadtörténelem és biztonságpolitika címmel tartottak szakmai konferenciát hétfőn a nagykanizsai Honvéd Kaszinóban. A hadtörténelem témaköréhez kapcsolódóan 175 éves a Magyar Honvédség címmel november 3-ig fotókiállítás nyílt az intézmény galériájában. A vándorkiállítás a Honvéd Kulturális Egyesület jóvoltából kerülhetett a Honvéd Kaszinóba. Rajtuk kívül együttműködő partnereik voltak a Zalai Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Nagykanizsai Honvéd Egyesület. A programok között prof. dr. Padányi József nyugállományú vezérőrnagy Az éghajlatváltozás hatása a biztonságra címmel tartott előadást, dr. Hausner Gábor nyugállományú alezredes Perjés Géza hadtörténetíró és katona életét elevenítette fel. Míg dr. Négyesi Lajos ezredes a Zrínyi-kultusz ébredése a 19. század elején című beszámolójára figyeltek a résztvevők. A nagykanizsai Halis-könyvtárból Benke Dániel könyvtáros a bibliotékában elindult élő történelem teaház küldetéséről beszélt. 

 

Balatoni kerékpárút került a víz alá 

A gyenesdiási vasútállomás és a Forrás tanösvény között a kerékpárúton hetek óta áll a víz több centiméter magasságban, mintegy 200 méter hosszan. Olvasónk irányította rá a figyelmet a problémára, azt írta: a kerékpárút szóban forgó szakasza járhatatlan, mert az út mindkét oldala kikerülhetetlen mocsár. A Magyar Közút kommunikációs igazgatósága azt írta lapunk érdeklődésére: "a kerékpárút korábban egy mocsaras, kedvezőtlen vízjárású területre épült, melyet speciális alapozási műszaki megoldással is nehezen lehet kezelni. A területen pangó víz magasságát jelentősen befolyásolja a Balaton vízmagassága. Elsősorban az alvízi oldalon különösen magas a vízállás, ezért óhatatlanul vizsgálni szükséges a vasúti pálya alatti átereszek állapotát is, hogy a Balaton - mint befogadó - irányában a víz lefolyása biztosított legyen." 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában