A könyvtár jószelleme

2 órája

Lojzi bácsi emléke: 30 éve alakult a Zalaegerszegi Törvényszék Dr. Degré Alajos Jogi Szakkönyvtára

Idén 30 éve alakult meg a Zalaegerszegi Törvényszék Dr. Degré Alajos Jogi Szakkönyvtára. A jeles évforduló kapcsán október elején konferenciát rendeztek Bíróság – Könyv – Könyvtár címmel, tájékoztatta szerkesztőségünket Dr. Vándor Virág, a törvényszék sajtószóvivője. A zalai tudóstársadalom csak a kedvesen megtisztelő Lojzi bácsi megszólítással illette a jogtudós levéltárost.

Arany Horváth Zsuzsa

A rendezvény a Zalaegerszegi Törvényszék, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Jogi Szekciója, illetve az Országos Bírósági Könyvtári Rendszer égisze alatt, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) támogatásával valósult meg.

Lojzi bácsi nevét viseli a törvényszéki könyvtár
Lojzi bácsi nevét viseli a törvényszéki könyvtár - Dr. Csorba Zsolt Ödön köszöntője a konferencián
Fotó: Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék

A több mint 70 fős rendezvény résztvevőit az Országos Bírósági Hivatal főosztályvezetője, dr. Csorba Zsolt Ödön köszöntötte,  aki  kiemelte a bírósági könyvtárak jelentőségét, a zalai kezdeteket, hiszen az 1994-ben alakult Dr. Degré Alajos Jogi Szakkönyvtár mintául szolgált az ország többi bíróságának is. A főosztályvezető kitért arra is, hogy a Zalaegerszegi Törvényszék élen jár az OBH "Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás" pályázatában is: 10 éve sikeres a téma különféle területein, maradandót alkotva az utókor számára is.

A résztvevők a könyvtári jubileumot az alapító  dr. Magyar Károly és Sándor Gertrud, valamint a névadó, dr. Degré Alajos leszármazottaival együtt ünnepelték.

Dr. Magyar Károly 1992-ben lett a törvényszék elnöke azzal az álommal, hogy a régi bírósági épület felújítása során létrehoz egy könyvtárat is. Nyitóbeszédében felidézte a kezdeteket, kiemelte: a bíráskodás jellemzője, hogy élő kapcsolatban van a mindenkori elmélettel, tudománnyal, s ehhez nélkülözhetetlen a könyvtár. Nem csak a múltban, napjainkban is.

Sándor Gertrud 1994-ben tette le az esküt az igazságszolgáltatás kötelékében és 24 éven át vezette a szakkönyvtárat. Előadásában bemutatta a főbb állomásokat, mérföldköveket, többek között kitérve arra, hogy 1996-ban vette fel a bibliotéka dr. Degré Alajos nevét, s jelezte: nemcsak a jogi szakkönyvtárak, hanem a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Jogi Szekciója is zalai gyökerekkel bír.

Lojzi bácsi fogalom volt a zalai tudóstársadalomban

A könyvtár névadójának emlékét dr. Horváth Zsolt, a Lenti Járásbíróság elnöke idézte fel. Az „Egy fáradhatatlan elme” című előadása nyomán  rendkívül sokoldalú tudóst ismerhetett meg a közönség: cserkészt, katonát, miniszteri biztost, bírót, tanárt, levéltárost.  https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2024/01/a-napokban-jelent-meg-a-csaladtorteneteink-zalai-genealogiai-tanulmanyok-cimu-zalai-leveltari-kiadvany

A Degré Alajosról elnevezett bibliotéka 3.000 kötettel indult, s ma már több mint 20 ezer példányt számlál, benne több, saját kiadású dokumentummal. A "Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás" pályázat révén az elmúlt években ugyanis több kiadvány is napvilágot látott. A legújabb, a konferencia napján bemutatott „Zalai bírói archontológia 1872-2024” átdogozott és frissített kiadása a 2020-ban lezárt kutatásnak. A kiadványt – amely elérhető lesz a bíróság honlapján – dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke mutatta be.

Gerencsér Judit, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese, a Kúria egykori könyvtárvezetője személyesen nem lehetett jelen, de üzenetében hangsúlyozta: a 21. században a könyvtárak és a könyvtárosok szerepe felbecsülhetetlen. A régi megtartása mellett az újat elsajátítva alkalmazkodnak a változó környezethez, összekötő kapocsként szolgálnak nem csak az olvasók, hanem egymás között is.  

Dr. Urai-Tóth Éva, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Jogi Szekciójának elnöke, az Országgyűlési Könyvtár vezetőhelyettese zárta az előadók sorát azzal, hogy bemutatta az Országgyűlés Magyar Jogi Portálját, amelyen a konferenciához kapcsoltan elindult Degré Alajos műveink digitalizálása, s a jövőben a leszármazottakkal történő egyeztetést követően nyilvánosan is elérhetőek lesznek a Zalaegerszegen sokak által csak Lojzi bácsiként ismert névadó művei.

Lojzi bácsi nevét viseli a törvényszéki könyvtár
Lojzi bácsi a névadó - konferencia a jubileumon: Dr. Urai-Tóth Éva, a Magyar Könyvtárosok Egyesület Jogi Szekciója elnöke zárta a rendezvényt
Fotó: Zalaegerszegi Törvényszék

A konferencia bírósági tárlatvezetéssel zárult, amely során dr. Sorok Norbert elnök és Balog Eszter könyvtárvezető kalauzolta az érdeklődőket.

A program a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Jogi Szekciója tagjai számára másnap is folytatódott, a szakmai konferencia után Zalaegerszeg nevezetességeivel ismerkedhettek a résztvevők: a Göcseji Múzeumban tárlatvezetés, a Tourinform Iroda jóvoltából egy Belvárosi séta program várta az érdeklőket, s lehetőség volt a Mindszentyneum megtekintésére. A Zala Vármegyei Büntetés-Végrehajtási Intézetet is fogadta a jogi könyvtárosokat, ahol amellett, hogy széles körű tájékoztatót kaptak az intézet működéséről, mindennapjairól, megismerkedhettek a börtön könyvtárával is.

Előadók: 

  1. dr. Csorba Zsolt Ödön
  2. Dr. Magyar Károly
  3. dr. Horváth Zsolt
  4. Sándor Gertrud
  5. dr. Sorok Norbert

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában