Program

3 órája

Madármegfigyelő napok - szombaton a Kis-Balaton zalavári gátján

A hétvégén, október 5-6-án, harminckettedszer rendezik meg az Európai Madármegfigyelő Napokat, melyek programjaihoz hazánk, illetve Zala vármegye is csatlakozik.

Varga Andor

Fotó: mme.hu

Az Európai Madármegfigyelő Napokat (EMN) a Nemzetközi Madárvédelmi Tanács, a BirdLife International indította 1993-ban. Az eseményhez azóta közép-ázsiai partnerek is csatlakoztak, így a hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény immáron két kontinens őszi madárvonulásáról gyűjt adatokat a lakosság segítségével - olvasható a program hazai koordinátora, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

Az MME - úgy is, mint hazánk BirdLife képviselője - országszerte 18 megyében és Budapesten, 57 helyszínen várja az érdeklődőket a hétvégén programokkal. Ezek száma az előttünk álló napokban még emelkedhet, a részletekről az egyesület honlapján (mme.hu) lehet tájékozódni, és itt érhető el az elektronikusan kitöltendő és beküldendő jelentőlap is.

Az évenkénti összesített eredmények elképesztő számokat mutatnak: tavaly 34 ország, 777 helyszínén több mint 3,5 millió madarat figyelt meg a 15 125 résztvevő. Az EMN játékos verseny is az országok között, ahol a helyszínek, a résztvevők és a megfigyelt madarak száma alapján dőlnek el a virtuális dobogós helyek. Magyarország általában előkelő pozícióban, az első ötben szokott szerepelni, tavaly az első kategóriában első, a másikban második, a harmadikban pedig negyedik helyezettek lettünk.

Zalában egy szervezett program lesz az EMN keretében: szombaton (október 5.) 8 ás 11 óra között Gál Szabolcs és Szász Előd madarászok távcsővel és szakértelemmel várják az érdeklődőket a Kis-Balaton zalavári (esztergályhorváti) gátján. A program madármegfigyelés lesz - hacsak nem üt be nagyon mostoha, esős időjárás. Indulás előtt érdemes tájékozódni az MME honlapján.

Az összesített magyar eredmény gyarapításához nemcsak szervezett helyszíneinken lehet hozzájárulni, bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait. Aki így szeretne hozzájárulni Magyarország minél sikeresebb EMN részvételéhez jegyezze fel a megfigyelés helyszínét (település + megye), a résztvevők számát, a megfigyelt madarak összlétszámát, s ezek között a három leggyakoribb madár nevét és példányszámát (ha nem ismeri a fajokat, csak a számokat), esetleg ritka, vagy más szempontból érdekes madarak felbukkanását. Ezeket az adatokat kell elküldeni az említett (okostelefonon is kitölthető) elektronikus űrlapon vasárnap (október 6.) 16 óráig.

A beérkezett adatokat az MME munkatársai összesítik és továbbküldik a program nemzetközi koordinációs központjába. Az összesített eredményekről várhatóan már másnap, jövő hétfőn beszámol az MME. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában