Az énekes büszke rá, hogy kutyát neveztek el róla

3 órája

Sebő Ferenc és Soós Réka énekes a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban

A zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár nagytermében szombaton délelőtt Soós Réka népdalénekes közreműködésével Sebő Ferenc Kossuth-díjas zeneszerző énekelt versekkel idézte fel a Kárpát-medence népzenei hagyományait. 

Arany Horváth Zsuzsa

Soós Réka Junior Prima díjas énekes és Sebő Ferenc Kossuth díjas zeneszerző, énekes Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A program az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat keretében valósult meg. Magyarország július 1-től kapta meg az Európai Unió soros elnökségét. A Kulturális és Innovációs Minisztérium ehhez kapcsolódva úgy döntött, hogy minden vármegyében szervez kulturális programot. Horváth Viola, az Országos Széchenyi Könyvtár és a Cimbora Alapítvány képviselője, projektmenedzsere Zalaegerszegen a Sebő-koncert előtt elmondta, ehhez tizenöt országos intézmény csatlakozott, így december 31-ig minden vármegyébe eljutnak. 

"Régen a verseket mindig énekelték, majd egy idő után szavalták, végül már csak magukban olvasták az emberek", mondta a zalaegerszegi közönség előtt  Sebő Ferenc énekes, dalszerző és népzenekutató, aki  úgy határozott, hogy ezt a folyamatot újraindítja az elejétől, és ismét verseket fog énekelni,   A „Száll a világ lepke-szárnyon” című műsorban zalai népdalok éppúgy megszólaltak, mint a sokak által ismert megzenésített József Attila, Weöres Sándor versek, utóbbiak közt a Macskainduló, a Bóbita, a Galagonya, melyeket a közönség - soraiban számos kisgyerek - együtt énekelt a művészekkel. ( Egyebek közt a "nem marunk, ha te se marsz" strófával végződő macskadalt. ) 

Sebő Ferenc humoros, kedves adomákat osztott meg a költőkről. A Macskainduló megzenésítésére például maga a költő kérte fel Sebő Ferencet, akitől azt is megtudtuk, számos hivatalos díja ellenére arra a legbüszkébb, hogy egyik barátja gyereke két kutyájukat róla és alkotótársáról, Halmos Béláról nevezte el.  Sebő Ferenc a művészet értelméről szólva Andrásfalvi Bertalan néprajzkutatót, egykori minisztert idézte: „A művészet nem az, amit nézünk, hanem az, amit csinálunk.” 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában