Ma van a pásztorok védőszentjének ünnepe

9 órája

Szent Vendel emlékezete

Ma van Szent Vendel ünnepe, aki egy skót törzs vezérének fia volt a 6. század második felében. Vele kapcsolatban a keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely felidézi, jámbor, a keresztény műveltség iránt érdeklődő ifjút apja a nyájainak őrzésével bízta meg, azt remélve: ez a munka elvonja majd érdeklődését Istentől.

Péter B. Árpád
Szent Vendelre emlékezik a keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
Fotó: Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Vendelt azonban továbbra is vonzotta a remeteség, így egy zarándokcsoporttal letelepedett egy erdőben, de apja újfent pásztorkodásra kötelezte. Legendája felidézi: mivel Isten számára kedves volt a jámbor ifjú küldetése, az angyalokkal elvitette őt remetéskedése színhelyére az állataival együtt. 

Szent Vendel szobra a memmelsdorfi plébániatemplomnál
Forrás: ZH

S hogy megitathassa az állatait: amikor a földbe szúrta pásztorbotját, ott bő forrás fakadt. A csoda pedig megértette az apjával, hogy az ifjúnak elhívása szerint kell élnie, így beleegyezett, hogy visszatérjen remetetársai közé. Vendel később a pásztorok védőszentje lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában