Ártatlannak vallotta magát korábban a teskándi Áljézus

2 órája

Teskándi Áljézus: a per pénteken folytatódik

Jézus Krisztus reinkarnációjának adta ki magát, s adományokból egész „birodalmat” épített fel egy nyugdíjas közgazdász Zalában. Teskándi Áljézus néven híresült el, évtizedekig azzal hitegette követőit, hogy ő maga a gyógyító Messiás. Lapunk az ügy kirobbanásakor részletesen foglalkozott az esettel.

Arany Horváth Zsuzsa

Évekkel ezelőtt teleplakátolták a falut a teskándi Áljézus férfi fotójával, a plakátra azt írták: „Ő a valódi Jézus Krisztus! Ne bántsátok!”  Fotó: ZH/archív

A zalaegerszegi járásbíróság október 25-én, pénteken zárt ülésen folytatja a peres eljárást csalás és más bűncselekmények megjelöléssel a teskándi Áljézus ügyében. A Zalai Hírlapon kívül az országos sajtó is részletesen beszámolt arról, hogy a férfi, a teskándi Áljézus évtizedeken át megtévesztette áldozatait, de 2019-ben lebukott.  T. Miklós azt állította, gyógyító ereje van, képes megszabadítani híveit betegségeiktől, problémáiktól. Többnyire csoportos foglalkozásokat tartott, de voltak olyan „betegei, tanítványai” is, akiket személyesen fogadott. „Naponta közel negyvenen jártak a gyógyító szertartásaira, aminek a végén nyolcezret fizettek a betegek, akik számlát sosem kaptak. A botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, nemcsak a pénzekkel trükközött, de a befolyásolható lányokat az ágyába vihette” - írták két éve a lapok.

Teskándi Áljézus
Pénzt csalt ki követőitől a teskándi Áljézus a vádirat szerint
Illusztráció: Shutterstock

Energiával gyógyító mesternek adta ki magát a teskándi Áljézus

A Zalaegerszegi Törvényszék szerkesztőségünkhöz eljuttatott feljegyzése írja: "A vád szerint a vádlott évtizedeken keresztül spirituális, energiával gyógyító mesternek adta ki magát. „Betegeit, tanítványait” csoportos foglalkozásokon és egyénileg is fogadta. „Tanításai” során a feltétel nélküli szeretetről, Istenről, a Megváltóról, a földi hívságok levetkőzéséről, az anyagi javak megvetéséről, a testi és lelki megtisztulásról, a szerénységről, az odaadásról és a mások iránti önzetlen áldozatról, a testiséget jelentő vágyak távoltartásáról beszélt.

 „Követői” naiv, a pénzügyekhez nem értő, az anyagi javakat megvető embernek ismerték meg. A személye köré csoportosuló – jellemzően gyógyításra, lelki útmutatásra vágyó – emberekkel országszerte különböző helyszíneken találkozott, így például Zalaegerszegen, Böhönyén, Nagykanizsán, Pécsett és Budapesten is. 

Érzelmi függőséget teremtett

A vádlott magát Jézus inkarnációjának, s ezáltal „gyógyító és lelket mentő mesternek” tüntette fel. Tanításaival látogatói bizalmába férkőzött, érzelmi függőséget teremtett velük, majd befolyásolni kezdte életvitelüket, pár- és pályaválasztásukat, továbbá pénzügyi döntéseiket. Követőit – nemes és önzetlen indokokra hivatkozva – arra buzdította, hogy az általa megjelölt jótékony vagy az ő életét előbbre vivő célokra különböző összegeket adjanak, a pénzt azonban saját luxus életvitelének finanszírozására fordította. 

A sértettek egy része végig hitt a vádlott küldetésében, többen viszont megkérdőjelezték tevékenységét, de nem tudtak kitörni a befolyása alól, mert a férfi megfenyegette őket, hogy aki „elárulja” őt, az megbetegszik. A vádlott 1996-ban ismerkedett meg egy Libanonban élő magyar származású, jómódú doktornővel, akivel hamarosan bizalmas viszonyba került, s akitől különböző indokokkal  összesen 14.365.770 forintot csalt ki, amely nem térült meg. 

Pénzt csalt ki a vádirat szerint

Egy másik sértett 2004-től vett részt a vádlott által tartott gyógyításokon,  neki 5.000.000 forint kárt okozott, amely nem térült meg. A férfi 2003-ban egy egész családot behálózott, akik rendszeresen részt vettek a vádlott foglalkozásain, ők 10 milliót adtak át ingatlan vásárlásra, ez az összeg tulajdonjog-bejegyzéssel megtérült.  A vádlott „követői” körében a jótékonykodás fontosságát hangsúlyozta, ezzel többszázezer forintot csalt ki, amit saját magára fordított.   

A férfi ellen garázdaság bűntette miatt is vádat emeltek.

A pénteki perbeszédek függvényében ítélet várható, amely akár hat év szabadságvesztés is lehet. A vádlott korábban ártatlannak vallotta magát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában