Norvég népmese alapján Kiss Erzsi zenéjével

2024.09.05. 18:30

Az új évad első zalaegerszegi bábszínházi bemutatója elé

Az évad első bemutatójára készül a zalaegerszegi Griff Bábszínház, melyet szeptember 14-én, szombaton 17 órakor tartanak. Gimesi Dóra: Keletre a Naptól, nyugatra a Holdtól című bábelőadását a Blattner-díjas Bartal Kiss Rita rendezi, egyben a látványtervet is ő készítette.

Arany Horváth Zsuzsa

Stekbauer-Hanzi Réka, Kassay Márton, Tőrös Szilvia és Medgyesi Anna a Keletre a Naptól, nyugatra a Holdtól című bábelődás díszletében

Fotó: Pánczél Petra

A Keletre a Naptól, nyugatra a Holdtól című bábjáték meséje szerint a hősnő házasságot köt a jegesmedvével, hogy így segítsen szülein. A lánynak le kell küzdenie az elé tornyosuló mesebeli akadályokat, meg kell törnie a kedvesét sújtó átkot, hogy végül valódi alakjában ismerhesse és szerethesse meg őt. A kalandos út során életre kelő erdő, hatalmas troll és jégszívű királykisasszony hátráltatja, míg három titokzatos, sors- és meseszövő öregasszony segíti, hogy eljuthasson kedveséhez a világvégi palotába, keletre a Naptól, nyugatra a Holdtól.

A darab alapjául szolgáló norvég népmese az ősi mesekincsben gyakran megjelenő „állatvőlegény”-motívum példája: a hősnőnek nagy utat kell bejárnia, hihetetlen kalandokban kell részt vennie.

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Szűcs István igazgató bemutatta az előadás alkotóit: a rendező mellett Medgyesi Anna, Stekbauer-Hanzi Réka, Tőrös Szilva, Kassay Márton ízelítőül dalbetéttel is szolgált. Bartal Kiss Rita felhívta a figyelmet a darab zenéjére, melyet az alternatív zenei világból ismert Kiss Erzsi szerzett úgy, hogy illeszkedjen a játékos északi mesevilághoz. Az előadás NKA-pályázati háttérrel, három színház együttműködésében valósul meg, a Griff mellett a Szatmárnémeti és a győri bábszínház vesz részt a vállalkozásban. 

A mese szerzője, Gimesi Dóra író, dramaturg már eddig is számos griffes előadás művészpartnere volt. 2013-ban jelent meg első gyerekkönyve (Csomótündér), 2017-ben elnyerte az Év Gyermekkönyve díjat A macskaherceg kilencedik élete című könyvével.

A Blattner-díjas Bartal Kiss Rita idén két előadást rendez Zalaegerszegen, a Keletre a Naptól, nyugatra a Holdtól című után a Piroska és a farkas című mesét állítja színpadra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában