Olimpikon a férfi győztes

2024.06.30. 19:59

A Zalatriatlon vasárnapi versenyén részvételi csúcs született

Vasárnap szó szerint a triatlon vette át a főszerepet az egerszegi Gébárti-tónál és környékén, és még a tó város felőli oldalán található töltés oldalába is belenyírták a fűbe gondos kezek a Zala-triatlon szót. Az egerszegi klub volt a házigazdája a Sprint Elit Országos Bajnokságnak, valamint az utánpótlás-ranglista és amatőr kupa versenynek.

Kerkai Attila

Lehmann Csongor a célban. A férfi győztes egyben az egyik magyar olimpikonunk is

Fotó: Katona Tibor

Mondjuk az idő is „alkalmazkodott” a versenyhez, hiszen hőség és napsütés adott megfelelő körítést a viadalnak, ami bár lehet, hogy nem teljesen ideális, de még mindig jobb, mintha borult, ne adj isten, esős időben rendezték volna meg a viadalt. A Gébárti-tó és környéke meg bőven adott árnyékos helyet a hűsöléshez akár a rajtra készülődő, vagy éppen már célba érkezettek számára.

Szó, ami szó, a Zalaegerszegi Triatlon Klub minden tagja kivette a részét a szervezésből és a rendezésből, így például találkoztunk a klub elnökével, Németh Jánossal is, amint éppen egy zsákot vitt le (vagy felfele? ) a töltés mögötti úton, a versenyigazgató Jakabfy Zoltán pedig alighanem jó pár kilométert beletekert a bringájába ezen a napon. Gyakorlatilag azon ülve, vagy azt tolva adta az utasításokat, fogadta a hívásokat. Két ilyen között állítottuk meg.

– Tavaly háromszázhetven indulónk volt, az idén csaknem megduplázódott ez a szám, hiszen ötszáznegyvenen neveztek – árulta el kérdésünkre Jakabfy Zoltán, aki egyáltalán nem panaszként említette eme növekményt. Sőt. – Baján lett volt a sprint elit országos bajnokság, azonban a Duna áradása miatt nem tudták megrendezni ott, így hozzánk került az ob. Ami az első alkalom azóta, hogy elkezdtük újra megszervezni a nyári versenyünket.

Jakabfy Zoltán elárulta, ő maga is résztvevője volt annak a 2017-ben rendezett versenynek, amit a túloldalon, a strand területén szerveztek meg.

– Tizennyolcan indultunk, és megfogadtam, ha megszervezhetem, akkor lesz itt még nagy verseny. Kétezertizen-

nyolcban kezdtük el ezt a sorozatot és mára már országos bajnoki futamunk van. A klub tagjai, támogatói, szimpatizánsai gyakorlatilag ma egytől egyik ott vannak valamely irányítási pontnál, útlezárásnál, hiszen a rendezésben van óriási feladatunk.

S, hogy miért éri meg ez a fáradtság? Utólag lehet, hogy ezt a kérdést nem is lett volna szabad feltenni...

– Szenvedély, szerelem, semmi más... Azért tesszük, hogy a triatlonsportág itt a környéken éljen és megmaradjon, de mint látszik, talán sikerrel tesszük – mutatott körbe Jakabfy Zoltán, s nem lehetett vitatkozni a szavaival.

A verseny már délelőtt elkezdődött az újonc, a gyermek és a serdülő futamokkal, majd kora délután a fő verseny, a sprint elit ob-futam következett. A rajtnál ott volt a két magyar férfi párizsi olimpikon közül Lehmann Csongor, aki a felkészülésébe illesztette be az egerszegi viadalt. Illő idebiggyeszteni: a másik magyar induló Párizsban az Egerszegről indult, Tokióban 7. helyezett Bicsák Bence lesz, de ő most nem indult szülővárosában.

Az Aquakid, az újonc, a gyermek és a serdülő futamok  után a nap fő versenyében, a sprinttávon (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás) az esélyeknek megfelelően

Lehmann Csongor nyert meg   Lehmann a rekkenő hőségben 54 és fél percen belül teljesítette a  távot, mögötte tiszaújvárosi klubtársa, Kiss Gergely 13 másodperccel maradt el a második helyen. A dobogó alsó fokára Dévay Zsombor állhatott fel már 55 percen túli idővel.
    A női mezőnyben Peszleg egyedüliként ért el 1:05 órán belüli időt, ezzel diadalmaskodott, és 14 másodperccel volt gyorsabb mint a másodikként célba érő Sarcia Borbála. Harmadikként Szobácsi Laura zárt.
Férfiak: 

1. Lehmann Csongor (Tiszaújvárosi TK) 54:27 perc
2. Kiss Gergely (Tiszaújvárosi TK) 54:40
3. Dévay Zsombor (Trion Triatlon SE) 55:10
    nők:
1. Peszleg Dominika (Honvéd Szondi SE) 1:04:58 óra
2. Sarcia Borbála (Sportathlon) 1:05:12
3. Szobácsi Laura (Ganzair Team Újbuda) 1:05:30 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában