Kerékpározás extrém szinten

2024.07.13. 12:30

Biciklivel a Mount Everestre

Chovanyecz Emese, a zalaegerszegi Green Zone-ZKSE kerékpárosa két különleges kihívást teljesített a közelmúltban: előbb feltekert a Mount Everestre, majd 24 órán keresztül biciklizett a Hungaroringen.

Varga Andor

Chovanyecz Emese a Hungaroring kettes kanyarjában

Fotó: ZH

Az előbbi erőpróba persze nem a Himalájában zajlott és csak átvitt értelemben igaz, de így is rendkívüli módon próbára teszi az állóképességet. Az Everesting elnevezésű kihívásról van szó – a részletekről a Veszprémben élő Chovanyecz Emese mesélt:

Chovanyecz Emese terepen
Fotó: ZH

– A lényeg, hogy egy edzés alatt kell teljesíteni kerékpárral felfelé a Csomolungma 8848 méteres magasságát. Erre idehaza az egyik legjobb terep a Mátra, mi is Mátraháza és Kékestető között gyűjtöttük a szintet. Végül összesen 16 óra 11 percet voltunk nyeregben és 9200 métert „másztunk”. Persze pihenőt szabad tartani, 4-5 körönkén mi is megálltunk, de pár percnél több nem fér bele.

Emese azt mondta: a megpróbáltatások során nagyon sok biztatást kaptak kirándulóktól, helyi lakosoktól, illetve a kihívásnak vele együtt nekivágott Kauker Mártonnal is segítették egymást.

– Alkat kérdése elsősorban, hogy valaki meg tudjon birkózni az ilyen próbákkal – vélkedett Chovanyecz Emese. – Én például nem vagyok robbanékony, képtelen vagyok gyors sprintekre biciklivel, a hasonló ultra kihívások viszont mindig vonzottak.

És ott van ezek között a 24 órás tekerés a mogyoródi versenypályán, amit egyszer, két évvel ezelőtt már leküzdött Hovanyecz Emese. És feltett szándéka volt, hogy az akkori 141 körös eredményét valamikor még túlszárnyalja.

– Az idei próbálkozás sokkal szenvedősebb volt és elsősorban nem azért, mert egy héttel az Everesting után következett – folytatta a bringás. – A legnagyobb gondot a nagyon erős szél okozta, a célegyenes utáni kanyarban konkrétan alig lehetett befordulni, majd utána a lejtőn is tekerni kellett, hogy haladjunk. Próbára tette a mezőnyt a nagy meleg is, így pedig különösen büszke vagyok rá, hogy meg tudtam ismételni a 141 körös (603,5 km) eredményemet.

Emesét ezúttal a bokszban segítette Kauker Márton, aki a versenyző szerint nála is jobban elfáradhatott.

– Minden kör végén, 8-10 percenként jöttem ki frissítőért, ételért, támogatásért, tehát neki is végig talpon kellett lennie – mondta. – Időközönként orvos is vizsgált bennünket, szerencsére nem került szóba, hogy kiszólítsanak. Büszke vagyok rá, hogy csak a férfi győztes tudott nálam többet, 169 kört, így az abszolút második helyen végeztem. És már készülök a 400 km-es Balaton Bike Derbyre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában