Továbbra is, ki fog gólt lőni...?

2024.07.26. 20:00

Pont nélkül maradt a végén a ZTE FC... – fotógaléria

Zalaegerszegen kezdődött a labdarúgó NB I. 2024-2025. évi sorozata, amikor a ZTE FC az MTK Budapest együttesét fogadta. A bajnoki nyitány nem sikerült jól a ZTE FC számára, hiszen egy hosszabbításban esett góllal kikapott.

Kerkai Attila

Ez is egy helyzet volt az első félidőben: a labdával Dénes Csanád Vilmos, a ZTE-ben debütáló fiatal játékos a kapu előtt

Fotó: Szekeres Péter

ZTE FC - MTK Budapest 0-1 (0-0)

Zalaegerszeg, 2867 néző. Jv.: Káprály (Albert I., Vígh-Tarsonyi).

ZTE FC: Gundel-Takács - Szendrei, Várkonyi, Safronov, Medgyes - Dénes Cs. (Vogyicska, 67.), Sajbán (Croizet, 67.), Sankovic, Kiss B. (Csonka, 87.), Mim (Bakti, 87.) - Spoljaric (Németh D., 46.). Vezetőedző: Márton Gábor.

MTK Budapest: Demjén - Varju, Beriasvili, Nagy Zs. - Hej, Horváth A., Kata (Végh, 76.), Bognár (Stieber, 83.), Antonov (Kovács P., 67.) - Németh K. (Jurina, 83.), Polievka (Molnár R., 67.). Vezetőedző: Horváth Dávid.

Gólszerzők: Jurina (90.+2.)

Sárga lap: Várkonyi (61.), Antonov (56.), Jurina (90.+5.)

Mindjárt két NB I.-es debütálót találtunk a ZTE FC csapatában, hiszen a nyáron Siófokról érkezett Dénes Csanád Vilmos és a Budafokról érkezett Gundel-Takács Bence is a kezdőcsapatban kapott helyet. Mindkettejük számára az első NBI.-es találkozót jelentette a pénteki, és persze az első bajnoki találkozót is új csapatukban. Kettejük közül Dénes Csanád Vilmos volt az, akit szó szerint a mély vízbe dobott Márton Gábor vezetőedző, hiszen a támadó még nem töltötte be a huszadik életévét, míg a kapus Gundel-Takács a 26 évével már harcedzettebb labdarúgónak számít.

Az MTK csapatában Ilia Beriasvili és Polievka Róbert voltak a bemutatkozók, és mindkét csapatnál egy közös cél volt: nyerni! Nem esett szó a hazai hiányzóról, hiszen Stefanos Evangelou a védelem közepéből hiányzott, aki sérülés miatt dőlt ki, és már a ZTE Fiesztán is emiatt pihent. A találkozó elején az MTK volt aktívabb, a ZTE-nek csak fellángolásai voltak, nem volt folyamatos a játéka. Azonban azt sem lehetett mondani, hogy ne került volna helyzetbe, a 12. percben például Kiss Bence lövése ment alig mellé. Az egerszegiek aztán kezdtek egyre összeszedettebben futballozni, csak a kelleténél több hibával. Kiegyenlített volt a játék, egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni. Az újonc Dénes Csanád Vilmos viszont igazolta csapatba állítását, hiszen aktívan futballozott, jó megmozdulásai is voltak, de gól egyik oldalon sem... A 27. percben megint ott volt a tiszta lövőhelyzet, amit szépen alakított ki a ZTE, de végül 17 méterről Sajbán fölé lőtt. Három perc múlva Dénes előtt volt a lehetőség, de szögletre mentettek a védők. Azt már nem lehetett mondani, hogy ne lett volna a hazai csapat előtt gólszerzési alkalom, hogy aztán a 34. percben Antonov lövésénél védjen jó ütemben Gundel-Takács. Összességében nem volt valami látványos az első félidő, aminek a végén, a 45. percben Polievka lépett ki, de közeli lövését (ami ziccer volt) Gundel-Takács már bravúrral hárította.

Abszolút indokolt csere volt a szünetben a ZTE együttesében Spoljaric lehívása, hiszen gólt kellene lőni, Németh Dánielben pedig benne lehetett a találat. A horvát fiúnak meg volt egy félideje, de nem sikerült neki, vagyis jöjjön, valaki más... Gyökeres változást nem hozott a második félidő eleje sem, valamivel többet birtokolta a labdát az MTK, de a kapuk nem forogtak veszélyben. Egyelőre, tegyük hozzá, hiszen volt még vissza fél óra a mérkőzésből, ami idő alatt ez is változhatott még. Mindkét csapat frissített, Vogyicska és Croizet érkezett hazai oldalon a pályára, és tényleg jól jött volna egy gól... Azt nehezen lehetett eldönteni, hogy a meccs addigi részében ki állt közelebb a vezetéshez, talán egyikük sem, ezért jöhetett volna egy hazai találat, ami akár győzelmet is érhetett volna. A volt egerszegi Demjén Patriknak gyakorlatilag nem volt védenivalója, s noha a hazai kapust, Gundel-Takács Bencét azért próbára tették néha a vendégek, de olyan iszonyatosan sokszor őt sem. A meccs hajrájára teljesen behúzódott a ZTE, aztán a 84. percben Gundel-Takács Jurinának passzolta a labdát egy kirúgásnál, az előtte beállt vendégjátékos pedig csak tíz centivel helyezett az üres kapu mellé... Ebben az időszakban a játékvezetői tevékenységet is érhette kritika, de inkább arra kellett már hazai oldalon vigyázni, nehogy egy végzetes hibával az egy pont is elússzon. A 86. percben aztán Németh D. kapott jó labdát Croize-től, Demjén kifutott a kapujából, de a zalai támadó végül nem tudott kapura lőni, azt a pillanatot ugyanis, amikor még megtehette volna, azt már elszalasztotta...  A ZTE FC végzete a 92. percben jött el, amikor egy bedobás után érkező bal oldali beadásnál Jurina maradt üresen a kapu előtt, és 8 méterről a kapuba fejelt, 0-1.

Erre már nem volt válasza a ZTE FC-nek, illetve a legvégén még egy hosszú VAR-vizsgálat következett lehetséges kezezés miatt, de nem jött a hazaiaknak a remélt büntető, így véget ért a találkozó is. Amin pont nélkül maradt a ZTE FC, és kiütközött az, ami a felkészülés során is: nincs karakteres támadó a csapatban, aki a helyzeteknél kellően határozott tudna lenni. 

Az MTK elvitte a három pontot...

Így látták az edzők

Márton Gábor: - Egyértelmű, hogy nem igazságos a végeredmény, ma nem a jobbik csapat nyert. Szerintem ezt a találkozót simán hozni kellett volna, ami helyzet van, azt viszont be kell lőni. Ezt nem egy hiányzó játékosra értem, hanem akinek az adott találkozón lehetősége van erre a pályán lévők között, az igenis éljen ezzel. Ha egy pontot szereztünk volna, az is bosszantana a látottak alapján. 

Horváth Dávid: - A mérkőzés első percétől kialakult az összkép, ugyanis birtokoltuk a labdát és ezzel kellett volna kezdeni valamit. Akkor a ZTE arra várt, hogy hibázzunk. A labdabirtoklás minősége és a játék is váltakozott és hiányérzetem lett volna, ha nem szereztük volna meg a győztes találatot. Az ellenfél hátul felkészült a veszély elhárítására, de a támadóink repertoárja szerencsére széles és örülök, hogy a csereként beálltak hozták össze a győztes találatot. Viszont nem tizenegy játékos nyeri meg a meccset, hanem a csapat és ez történt ma is. Elcsépeltnek tűnik, de jó így kezdeni a bajnokságot. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában