A bringa azért van, hogy tekerjed...

2024.08.14. 10:30

Bruchner Máté volt a legjobb magyar az ifjúsági mountain bike Eb-n

Bruchner Máté, a zalaegerszegi Green Zone-ZKSE versenyzője a magyar küldöttség legjobb eredményét elérve nyolcadik lett a svédországi Huskvarnában lezajlott ifjúsági mountain bike Európa-bajnokságon.

Varga Andor

Bruchner Máté az egyik élvezetes svéd lefelében

Fotó: ZKSE

A tizenhárom éves fiatalember első szezonját tölti az U15-ös korosztályban.

– Válogató versenyek és edzőtáborok előzték meg az Eb-t, ezeken azt is nézték, hogy boldogulunk-e egyedül, szülők nélkül – mesélte Bruchner Máté. – A válogatott keretbe tizenketten kerültünk be és repülővel, majd autóval utaztunk az Eb helyszínére.

A svéd nyár nem kényeztette el a versenyzőket: sokat esett, ilyenkor 15 foknál nem volt melegebb, de a csúcsok is csak 21-22 Celsius-fok körül mozogtak. A pálya azonban nagyon tetszett Máténak.

– A nagy kör, amiből hármat teljesítettünk a fő versenyen, 4 kilométeres volt, 160 méter szintemelkedéssel – mesélte a versenyző. – Különösen a rövid emelkedők mentek jól, illetve a technikás, szűk, köves lefeléket is élveztem. Azzal együtt, hogy a sok fa közül egynek nekimentem...

A fő futamot időmérők előzték meg, s az ismerkedés során Bruchner Máté a 31. rajthelyet tudta megszerezni. A jóval száz fő feletti mezőnyben ez sem mondható rossznak, de a viadal ennél is sokkal szebben alakult. Belülről nézve:

– A rajt után nagy volt a tülekedés, de nem izgultam, csak nyomtam a pedált. És folyamatosan előztem, míg csak fel nem értem nyolcadiknak. Talán előrébb is kerülhettem volna, ha mondjuk egy körrel hosszabb a verseny... De így is maximálisan elégedett vagyok, hiszen előzetesen a top20 volt a célom.

Az ifjú bringás most kapott némi pihenőt, aztán elkezd készülni a következő szezonra.

– A téli cyclocross nem az én világom, nem szeretem a hideget, lefagy a kezem, meg az sem tetszik, hogy időnként cipelni kell a biciklit: a bringa azért van, hogy az ember tekerjen – fejtette ki Máté. – A 2025-ös monti-szezonban viszont szeretnék bajnok lenni a korosztályban. Idén ötödik voltam, de az első éves ifik között a legjobb.

A pihenés idején pedig Máté szoríthat nővérének, Bruchner Reginának, aki jelenleg magaslaton készül a sportág hónap végi, Andorrában megrendezésre kerülő junior világbajnokságára.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában