Győztes szezonnyitó hazai pályán

2 órája

A Zalakerámia ZTE KK nem adott esélyt a Szegednek (frissítve, nyilatkozatokkal)

Szombaton megkezdődött Zalaegerszegen is a férfi kosárlabda NB I. A-csoportjának új sorozata. A Zalakerámia ZTE KK a Szegedet fogadta és magabiztosan győzött.

Kerkai Attila

A ZTE KK játékosa, Isaiah Bigelow rendkívül ponterősen játszott

Fotó: Pezzetta Umberto

Zalakerámia ZTE KK - Szegedi TE-Szedeák 103-70 (25-20, 28-19, 27-13, 23-18)
Zalaegerszeg, 1290 néző. Jv.: Goda, Nagy V., dr. Németh P. 
Zalakerámia ZTE KK: Garrett 14/6, Takács Martin 6, Keller I. 7/3, Bigelow 27/9, Tóth Á. Csere: Brown 15/3, Takács Milán 5/3, Le Day 8, Sitku 3/3, Szalay, Csizmadia, Csátaljay. Vezetőedző: Matthias Zollner. 
SZTE-Szedeák: Langley, Cseh 13, Heath 19/9, Zsíros 12/6, Hendon 12. Csere: Balogh Sz., Mayer 2, Anda 6, Cohill. Vezetőedző: Simándi Árpád. 

Az új szezon első bajnoki találkozójára készülődött a Zalakerámia ZTE KK szombaton és bízott benne, hogy a Szeged ellen sikerrel veszi az első akadályt. A papírforma a zalaiak mellett szólt, de Matthias Zollner együttesének nem volt zökkenőmentes a felkészülése, hiszen sérülések és betegségek is nehezítették a munkát. 

A szombati nap viszont a gyászé és a részvété is volt. A délelőtt során helyezték örök nyugalomra az egy hete, 67 éves korában elhunyt dr. Szalai Zoltánt. A ZTE KK örökös "Dokija" harminc éven át töltötte be a csapatorvosi teendőket az egerszegi együttesnél, akit hatalmas tisztelet övezett nemcsak az orvostársadalomban, de a sportolók körében is. A mérkőzés előtt a sportcsarnokban rá emlékeztek, de az egy perces gyászszünet sem tudta kifejezni azt a fájdalmat, hogy mekkora űrt hagyott maga után a kiváló orvos. 

Az új szezon első ZTE-pontja Billy Garrett nevéhez fűződik, ezt jegyezzük fel. Büntetőből talált be az amerikai játékos, majd egy hármast is berámolt, de szó sem volt arról, hogy ilyen könnyedén folytatódott volna játék. A Szeged csapatától illett a szükséges mértékben tartani. Egyrészt, a szezon elején nem nagyon ismerik még egymást a csapatok, másrészt ismertek voltak a zalaiak problémái és nem lehetett azt mondani, hogy ideális állapotban várja a rajtot. Egy ideig szoros volt az állás, felváltva vezettek a csapatok, aztán az első negyed vége felé – elsősorban Bigelow eredményessége révén – sikerült ellépnie (25-18) a ZTE KK-nak. Isaiah Bigelow pedig folytatta: 12 játékperc után 21 pontnál tartott, benne három triplával (33-22). A másik oldalon Heath volt az, aki nagyon igyekezett, a ZTE KK pedig kezdett még keményebben védekezni. Amikor viszont Tóth Ádám nem volt a pályán, akkor azért Hendon 207 centijével, vagy Anda 213 centis magasságával nehéz volt mit kezdeni. Keményen harcolt a Szeged, de az egerszegiek 8-12 pontos előnye állandósult, majd Bigelow kosara zárta a félidőt (53-39).

A második félidőt a szegedi Zsíros Péter 5 pontja vezette fel, de jött a válasz Takács Martin és Tóth Ádám jóvoltából (59-45). Sőt, Takács Milán távolija után már 18 pont lett a különbség (63-45). A távolság pedig kezdett nőni, hiszen az egerszegiek nagyon agresszív védekezést mutattak be, a szegedi pontok pedig elmaradtak. A harmadik negyed vége felé már 70-45 állt az eredményjelzőn és már ekkor látszott, hogy ezt a mérkőzést nem fogja kiengedni a házigazda a kezéből. Volt már 29 pont is a különbség, de Matthias Zollner, a ZTE KK vezetőedzője ekkor is, minden rossz megoldásnál láthatóan bosszús volt, hiszen ő mindig a maximumra törekszik. Viszont látványos megoldásokból sem volt hiány és a végén már csak az volt a kérdés, hogy a ZTE KK eléri-e a száz pontot. Meglett és a végén már a hazai légiósok a padon ültek. 

A ZTE KK szépen felépítette ezt a győzelmét, hiszen leszámítva az első negyedet, onnantól fokozatosan őrölte fel a szegediek erejét. Fontos győzelemmel kezdett, folytatás jövő szombaton Oroszlányban.

Edzői nyilatkozatok a találkozó után. 

Matthias Zollner: - Gratulálok csapatomnak és nagyon nagy köszönet jár a közönségnek is, hogy ezen a mérkőzésen ilyen remek hangulatot teremtettek. Miattuk is nagyon akartuk ezt a győzelmet. Megértem edzőkollégám helyzetét, hogy sérülés miatt hiányzott egy játékosa, hiszen én is voltam ilyen helyzetben. Ma elsősorban arra koncentráltunk, hogy jól kezdjük, sikeresen a bajnokságot. Nem volt még minden tökéletes, hétfőtől folytatjuk a munkát, és készülünk az újabb feladatokra. 

Simándi Árpád: - Gratulálok a ZTE csapatának, megérdemelten nyert. Agresszíven játszott végig az egész mérkőzésen. százhárom pontot kaptunk, ez sok, ugyanis mi viszont nem voltunk elég agresszívek a találkozó folyamán. A büntetők közötti különbség talán túlzó, de ettől függetlenül megérdemelt a hazai siker. Nekünk főleg védekezésben kell még sokat javulnunk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában