Harmadszor is száz pont felett az egerszegiek

2 órája

A Zalakerámia-ZTE KK a Honvéd elleni meccsét is megnyerte a férfi kosárlabda élvonalában

A férfi kosárlabda NB I A 4. fordulójában, szombaton ismét hazai környezetben játszott a Zalakerámia-ZTE KK, mely verhető ellenfelet fogadott, a Honvéd személyében.

Varga Andor

A hazai drukkereknek pedig nem kellett csalódniuk a reményeikben.

zalakerámia-zte kk
Az a bizonyos Tóth-Grubor kakaskodás a Zalakerámia-ZTE KK otthonában: balra 15-ös számmal a zalai center ül a földön, jobbra fővárosi riválisa tápászkodik, aki pár pillanattal korábban bevitte a rúgást. Fotó: Pezzetta Umberto

Zalakerámia-ZTE KK - Endo Plus Service-Honvéd 104-85 (31-19, 27-30, 23-16, 23-20)

Zalakerámia-sportcsarnok, 1330 néző. Jv.: Kapitány, Söjtöry, Nagy B.

ZTE: Takács Ma. 7, Garrett 23/6, Keller 6/6, Bigellow 22/6, Tóth 13. Csere: Brown 21/9, Takács Mi. 3, Le Day 6, Sitku, Szalay, Csizmadia, Csátaljay 3/3. Vezetőedző: Matthias Zollner.

Honvéd: Gatling 21/12, Hajdu 3/3, Reizinger 2, Grubor 7/6, Filipovic 11. Csere: Hardrict 17/6, Balogh 4, Mucza 4, Kopácsi 9/9, Bajo 2, Major 5. Vezetőedző: Zlatko Jovanovic.

Kizárva: Grubor (16.).

Kipontozódott: Le Day (33.), Hardrict (35.).

Gatling triplájával indult a meccs, de aztán a ZTE felvette a szerdán elhagyott fonalat (3. p.: 12-3). A kék-fehérek nagy energiával védekeztek és egészen ötletesen támadtak, míg a vendégek részéről Filipovic 3 faultot harcolt ki az első 6 percben, de a büntetőinek csak a felét dobta be (7. p.: 19-7). A játékvezetők, valamint a hazai nézők és a játékosok egészen másként ítélték meg a védekező és a támadó faultok közti különbséget, ennek nyomán megpezsdült a hangulat az első negyed vége felé, a lényeg viszont az volt, hogy a ZTE KK továbbra is magabiztosan vezetett, így a lelátói tüntetés tapsba fordulhatott (9. p.: 26-10). A fővárosiak bátran dobtak, de keveset találtak távolról (1/7), majd az első tíz perc végén három távolijuk is beesett és ez persze javított a helyzetükön. Majd a második negyed első támadásának végén jött a negyedik Honvéd-tripla is, és a tíz pont alá olvadt előny figyelmeztető lehetett a ZTE-nek. Úgy tűnt, a vendégek hátrányban megnyugodtak, és padról érkezet irányító, Hardrict vezérletével visszaálltak a meccsbe (15. p.: 41-37). A kezdetben oly attraktív ZTE belassult, illetve az is lehet, hogy az ellenfél ennyivel kevesebbet engedett neki. Tóth a palánk alatt nagy küzdelmet vívott Filipovic-csal, illetve Gruborral és utóbbi kijött a béketűrésből: egy alkalommal, amikor földre kerültek, már sípszó után belerúgott a zalai centerbe. A játékvezetők látták a megmozdulást és az öltözőbe küldték a vétkest. Különösen nagy butaság volt részéről a törlesztés, mert előtte nekik ítélték a labdát, így viszont a Zetére szállt a támadás joga. Fontos momentum volt, ami persze megzavarta a Honvédot (melynek másik említett magas embere, Filipovic ekkor éppen 3 faulttal a padon ült), a ZTE pedig ismét elkezdte növelni a különbséget (17. p.: 49-37). Aztán a vendégek rendezték a sorokat, megnyerték a negyedet és így bőven maradt izgalom a folytatásra is (58-49).

Az első félidőben zalai részről Brown 10, Garrett pedig 19 pontot dobott, de Takács Martin 5 lepattanója (3 gólpassz mellett) is szép teljesítmény volt. A hazai együttes kiemelkedően sok büntetőhöz jutott (28) és a játékosok nem is céloztak rosszul, az ezekből megszerzett 22 pont fontos volt a vezetéshez. A vendégektől egyedül Hardrict érte el a 10 dobott pontos határt (illetve volt 5 asszisztja is), de csapatként küzdve a felszínen tartották magukat.

Szokatlan módon két remek Tóth-gólpassz vezette fel a második félidőt, Gatling viszont dudaszós hármassal jelentkezett (25. p.: 67-59). Zalai oldalon is centergondok mutatkoztak, a szünet után igen agilisan kezdő Tóth a térfél közepén védekezve begyűjtötte 4. személyi hibáját és a padra kényszerült. A harmadik negyed hajrájához közeledve érkezett három tripla zalai részről (Bigellow kettőt is vállalt), s ez kellően elbizonytalanította a vendégeket (28. p.: 79-63). A Honvéd 14 eladott labdánál járt már, technikai hibák is jelentkeztek náluk, a fővárosiak lelkesedése pedig nem bizonyult már elégnek a feljavult ZTE-vel szemben. Az utolsó felvonás 81-65-ös hazai előnyről indult, majd jött Le Day kipontozódása, de amikor lerohanás végén Brown löbböléséből Bigellow óriásit zsákolt, már senki nem volt a csarnokban, aki el tudta volna képzelni, hogy a hazaiak nem nyernek (35. p.: 88-74). Hardrict kiválása újabb lyukat ütött a Honvéd játékán, ettől fogva tényleg nem nagyon maradt kérdés a végkifejletet illetően (36. p.: 96-74). A hazai tréner a hajrá kezdetén tartott még egy motivációs jellegű időkérést, a csapat pedig szállította az újabb győzelmet - a szezon harmadik hazai fellépésén is nyerve és harmadszor érve el a 100 dobott pontot. Ez pedig nagyon tetszett a publikumnak.

Matthias Zollner: "Nagyon jól kezdtünk, aztán a Honvéd megzavart minket kissé a védekezés-váltásaival. Végül azonban - ha nem is szép játékkal, de - sikerült nyernünk és ez a lényeg."

Zlatko Jovanovic: "Tudtunk mire kell készülnünk a nagyon modern kosárlabdát játszó ZTE ellen. Néhányszor vissza is tudtunk jönni a mérkőzésbe, de végül nem sikerült ellensúlyozni azokat a hibákat, melyekbe  hazaiak kergettek bele minket."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában