Hétvége

2011.02.12. 13:21

A karneol élete - A ZH-Kölyök heti postájából

Ezúttal a pusztaszentlászlói iskolából kaptunk rajzos küldeményt, melynek tartalmát most megosztjuk veletek.

Zalai Hírlap

Az alábbiakban az ásványtan tantárgyba tekinthettek be a hatodikos Nyitrai Jázmin dolgozata jóvoltából. A tantárgy neve azért lehet furcsa és érdekes, mert az iskola Waldorf-pedagógia alapján működik.

Lássuk:

Életemben először fölébredtem, körülnéztem, észrevettem, hogy egy barlangban vagyok. A falakon egymást kergették a nap sugarai. Forró füst terjengett a levegőben, a falak néhol még izzottak a forróságtól. Végignéztem magamon: gyönyörű vörös külsőm kissé felhősen áttetsző volt, s csillogott a napfényben. Ennyit láttam, majd becsukódott a szemem és álomba merültem.


Egy évszázadon keresztül aludtam, vagy még tovább is, mígnem arra ébredtem, hogy egy kemény, hideg valami rácsap a testemre, s az kettétörik. Egy puha kéz fölvett, fehér kendőbe csavarva talicskába dobott. Többre nem emlékszem.

Hirtelen hideg, merev, éles valami hasított az oldalamba. Összerezzentem. Fölnyitottam a szemem: egy ember szürke, éles rúddal állt felettem. Két héten keresztül vágtak, csiszoltak és
tökéletesítettek engem, majd kosárba raktak a többi kővel együtt.

Egy szobába kerültünk, ahol szép, vörös fátylakat, sálakat és szoknyákat varrtak, mindet kristályokból készített gyöngyökkel ékesítve. Én is gyöngy lettem. Fátyolba kerültem, majd egy nő rögtön meg is vett és elvitt magával. Sok éven át voltam annál a családnál. Ha valaki meghalt, velem takarták be, úgy siratták. Már-már családtagként bántak velem. Egy nap észrevettem, mindenki ideges, de annyira, hogy félelmükben és idegességükben engem is szorongattak. Vulkánkitörést emlegettek, de pár nap múlva megnyugodtak.


Esztendő múlva megismétlődött a rettegés. Mindenki remegett, félt. Aznap este a család összepakolt és elment. Engem ott hagytak, máig nem tudom, miért, nem értem.

Tíz évig raboskodtam abban a házban a polcon.Végül emberek jöttek, üvegpolcba raktak. Sokan csodálnak ma is. Jól érzem magam, törődnek velem. De így is reménykedem, egyszer visszakerülök oda, ahonnan jöttem.

(A karneol a szilikátszerkezetű oxidok ásványcsoportba tartozik, színe a naplementére emlékeztet. Előfordulási helye: USA, Skócia, Brazília, India, Ausztrália, Uruguay)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!