Hétvége

2015.03.06. 16:00

Szeretők után hősökről ír Nyáry Krisztián új könyvében

Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész új könyve, az Igazi hősök című e sorok írójának felfogásában csak látszólag ismert, vagy kevésbé ismert érdekes hazai életrajzok gyűjteménye. A beszélgetés is erről győzheti meg az olvasót.

Arany Horváth Zsuzsa

"Errefelé hősiesség kell a természetes emberi gesztusokhoz ", írja egy helyütt a nemrég elhunyt Hankiss Elemér író, szociológus. Az emberi együttérzés, a szakmai elhivatottság, a sportolói megszállottság, a köz érdek nélküli képviselete mifelénk időről időre beleütközik az éppen hatalomhoz jutott politikába. Ki tudja, a hatalom miért torzul olykor értékek, tehetségek eltipróivá, mitől válik érzéketlenné a többség, s miért kiszolgáltatottá a puszta igazság.

Mintha e kérdések nyomába eredt volna Nyáry Krisztián, aki az Így szerettek ők című kétkötetes könyvvel hívta fel a lankadó közfigyelmet a magyar irodalom alakjaira. (A megjelenésekor titkolt szerelmek, szeretők, olykor meghökkentő magánéleti újdonságok borzolták az igazság helyett inkább jólfésült kánonok iránt vonzódókat.)

Nyáry Krisztián az egerszegi VMK pódiumán
Fotó: Katona Tibor

Az Igazi hősök az első magyar paralimpikon, a lábfejét villamosbalesetben elvesztő, vízilabdázó és hosszútávúszó Halassy Olivértől kezdve, a hazaárulónak kikiáltott első hazai számítógép-konstruktőrön, Kozma Lászlón, a szülőnők megmentőjén, majd elmegyógyintézetben agyonvert orvoson, Semmelweis Ignácon át, a világ legnagyobb tudósait tanító budapesti gimnáziumi tanárig, Rátz Lászlóig, a háborús árvákból gyermekköztársaságot alakító Sztehlo Gáborig és a magyar Schindlerré lett Ocskay Lászlóig 33 magyar életet mutat be rendhagyó szempontok felvételével. Csupa olyan történet, amely a kivételes tehetség küzdelme és környezetének értetlensége, ellenérzése viszonyrendszerében írható le. (Márha nem akarjuk eltitkolni a valóságot.)

De hogyan akadt rájuk?

- Az emberi sorsok érdekelnek, mindig erről írok - válaszolja a kérdésre, ahogy hallottuk tőle a minap Zalaegerszegen is, ahová a városi művelődési központ meghívására érkezett író-olvasó találkozóra. Már az iskolai fizikakönyvben is a fizikusok életrajza érdekelt inkább.

Az új könyvnek a kutatások során mindezen túl más szervező ereje is keletkezett.

- Érdekelt, hogyan válik valakiből hős. Aki élete egy pontján olyan döntést hoz, amivel szembemegy az éppen fennálló elvárásokkal, a hatalommal, s ez az egész életét megváltozatja. Igazsága mellett még az üldöztetés, az értetlenség ellenére is kiáll, vállalva akár a kirekesztést. Ezek az emberek a sorsfordító pillanatokban nagy kérdésekben jó döntést hoztak.

Papp Simon, a világ legjobb, koncepciós per után Vácott bebörtönzött olajkutató mérnöke

Így kerültek a már említettek a kötetbe. Így figyelt fel például a Zalához kötődő Papp Simon olajkutató mérnök történetére, akit meghurcoltak a nyilasok, majd a kommunisták. Papp Simonnal a börtönben is dolgoztattak, cserébe a feleségével levelezhetett. Aztán kiderült, az asszony már nem is élt, az ÁVO írt a nevében a férjnek.

- Példás életutat ismerhetünk meg az olajmérnök történetében - mondta Nyáry Krisztián. - Ahogy rajta keresztül saját magunkról is sok mindent megtudhatunk.

Az olvasó valóban elgondolkodik: ha szembekerülne a súlyos perccel, mit választana. Kicsi pontként érzékelve önmagát, úgy érezné, nem tehet semmit, vagy épp ellenkezőleg, vállalja, hogy szembemegy az elvárttal.

Az író-olvasó találkozón a közönség érdeklődése okán sok szó esett például Semmelweis Ignácról. A korban, amely még nem ismerte a baktériumok létét, a kézmosás jelentőségét felismerve anyák sokaságát mentette meg. Élete mégis elmegyógyintézetben ért véget, ahogy Nyáry Krisztián mondja, valójában agyonverték a nehezen kezelhető embert.

- Jó lenne, ha korunk Semmelweis Ignácait nem vernénk agyon - mondta az Igazi hősök szerzője.

Az életrajzok összeállításakor a közösségi portált is segítségül hívja, előfordult, hogy a közzététel után már egy órával jelentkeztek a szóban forgó életrajz ismerői, rokonok, leszármazottak, újabb adalékokkal, dokumentumokkal szolgálva.

Papp László ökölvívó: a politika megakadályozta, hogy ő lehessen az első magyar profi öklöző

- Sárközi Mártáról, Sárközi György feleségéről, Molnár Ferenc lányáról írtam, egy óra múlva írt az unoka, így még a kiadatlan naplóba is belenézhettem.

- Az önzetlen szolgálat e módon is megnyilvánul?

- Az emberek örülnek, ha a felmenőikkel foglalkozunk, főleg, ha azok kevésbé állnak az ismertség, érdeklődés középpontjában.

- Úgy képzelem, Ön előtt egész családi tabló bontakozik ki, így az is letapogatható, milyen neveltetés, inspiráció alapján lesz valakiből nem hétköznapi hős, aki jól dönt, amikor jól kell dönteni...

- Valóban, egyik történet hozza a másikat, sokszor a mellékszál ugyanúgy érdekes, mint az eredeti. Akkora az anyag, az ember úgy érezheti, mintha elefántból szalonnázna. Készülök rá, hogy folytatom az életrajzkutatást. Ami a kérdés másik felét illeti, kis dolgokban is így van ez. A trend másról sem szól, mint a többség által követett dolgok másolásáról. Már azt is különcnek tekintik, aki eltérően öltözik, mint a többiek. Ungváry Krisztián történész mondta a könyv hőseire utalva: az a tanulság, hogy a legszélsőségesebb, legborzasztóbb történelmi helyzetekben is van mozgástér a jóra. Számomra van más tanulság is, amire nemrég jöttem rá. A könyvben jobb és baloldaliak egyaránt vannak. Minden világnézet ad hősöket, gyávákat. De mindegyikből következik, hogy meg kell menteni az üldözötteket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!