Nemcsak sportolókat, de embereket is nevelnek

2 órája

Átadták a ZBSE felújított birkózócsarnokát

Régi vágya teljesült a zalaegerszegi birkózóknak, hiszen szerdán ünnepélyesen is átadták a felújított birkózócsarnokot, ám leginkább az ahhoz tartozó öltözőépület az, amire a legnagyobb szükségük volt.

Kerkai Attila

Az ifjú birkózók egy rövid bemutatóval is szolgáltak az avatáson megjelent vendégeknek

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi Városi Sportcentrum mellett található lévő birkózócsarnok nem ma épült, de már 42 éve szolgálja ki az egerszegi birkózókat. Az ahhoz tartozó épület viszont az évtizedek során alaposan "elfáradt", cseppet sem felelt meg már a kor követelményeinek. Új öltözők, erősítőterem és vizesblokkok épültek. 

birkózócsarnok
Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke tartja meg beszédét a birkózócsarnok szerdai avatásán 
Fotó: Pezzetta Umberto

A Zalaegerszegi Birkózó SE (ZBSE) aztán pár éve nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a Magyar Birkózó Szövetség ajánlására a fejlesztést igénylő hazai birkózóklubok közül a ZBSE is támogatásban részesülhetett. Zalaegerszeg önkormányzata mindvégig támogatta ezt a fejlesztést, ami tulajdonképpen még 2016-ban kezdődött el, de több ütemben mostanra készült el 82 millió forint értékben.

És, mindenki örül. Teljes joggal, hiszen magán a birkózócsarnokon is történtek csinosítások, melyek elengedhetetlenek voltak. A szerdai hivatalos átadáson Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke mellett Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg megyei jogú város polgármestere, Böjte Sándor önkormányzati képviselő is megjelent, s nem utolsó sorban Lőrincz Tamás, Tokió olimpiai bajnoka, aki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szakmai vezetője. 

Gerencsér Zoltán, a ZBSE vezetőedzője üdvözölte a megjelenteket a tegnapi átadáson és röviden ismertette az egerszegi birkózás múltját, annak eredményeit és kiemelkedő versenyzőit. Így a három olimpián járt Gombos Zsoltot és Berzicza Tamást, hiszen anno ők is itt birkóztak. Böjte Sándor azt emelte ki, hogy értéket teremtenek ezek a beruházások és a sportolási feltételek javítása fontos szempont. 

A város polgármestere, Balaicz Zoltán úgy fogalmazott, hogy az itt beépült érték a jövőnek is szól, de büszkének kell lenni a múltra is. És itt külön megemlítette Berzicza Ferencet, aki évtizedek óta az egerszegi birkózósport bástyája. A város első embere azt is kiemelte, hogy az állam, az önkormányzat a szövetség és a klub négyes összefogásának az eredménye az elkészült és felújított birkózócsarnok. 

Vigh László szintén ezt emelte ki, mármint az összefogást, ami ha megvan, akkor szerinte mindig minden könnyebben megy. Egerszegre szerinte ez jellemző, és ez látszik is a város fejlődésén. 

Németh Szilárd államtitkár, az MBSZ elnöke szerint szép nap ez a mai, és jelezte, hogy csak csatlakozni tud az előtte szólókhoz. Nem udvariasságból, hanem, mert tényleg az együtt gondolkodás és tenni akarás eredménye a megújult épület. 

- Végre méltó helye lett az egerszegi birkózásnak a fejlesztési program révén. Fontos, hogy itt nem csak sportolókat, hanem embereket is nevelnek, akik remélhetőleg az életben is megállják majd a helyüket köszönhetően a sportnak - mondta Németh Szilárd megemlítve, hogy a magyarországi 98 egyesület közül 35 részesült már a fejlesztési programból. 

Az átadási ceremónia ifjú birkózók bemutatójával zárult. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában