Hévíz

2015.01.19. 17:50

A fronton íródott: személyes napló alapján készült könyvet mutattak be

Hévíz - „19-esek voltunk, hát ki kellett bírnunk!” - ezzel a címmel jelent meg Varga Imre könyve a Marcali és Környéke Hagyományőrző Ipartestület kiadásában. A kiadványt hétfőn mutatták be Hévízen, a könyvtárban.

Keszey Ágnes

Varga Imre, a somogyi születésű, Hévízen élő nyugdíjas tanár – a könyv egyik szerzője – több éves munkával digitalizálta, vitte számítógépre az első világháborúban harcoló, 1923-ban tuberkulózisban elhunyt Varga József főhadnagy 63 oldalas naplóját, leveleit, tárgyi emlékeit.

– A napló eleje hiányzott, a kutatások során kiderült, hogy 1915-ben íródott. A frontra vonulás időszaka összefoglalva szerepel benne, tehát nem a kezdetektől írta a 19. gyalogezred tagja. Megörökítette személyes élményeit és a csatákat, melyekben részt vett, ehhez magyarázatokat, kiegészítéseket is fűztünk – mutatta be a kötetet Kiss Kálmán főszerkesztő.

Kis jegyzetfüzetbe írt sorok alapján ismerhetjük meg a világháború harcait és Varga József emlékeit. Képünkön a kiadó Marcali és környéke Hagyományőrző Ipartestület elnöke, Szaka Zsolt, Varga Imre, az egykori katona unokaöccse, a könyv szerzője és a főszerkesztő Kiss Kálmán történész. Fotó: Keszey Ágnes

Varga Imre elmondta: a zsebnotesz méretű naplóban nagybátyja az 1915 húsvét előtti időszaktól novemberig örökítette meg a galíciai és az olasz front csatáit.

– Nagybátyám – akit személyesen nem ismertem – több évig harcolt, közben kórházi kezeléseken esett át, 1918-ban tért haza. Ezzel a kötettel méltó emléket állítok nem csak neki, hanem az egész családnak. Édesapám évtizedekig őrizgette, rejtegette a hagyatékot – emelte ki a leszármazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!