Hírek

2010.06.10. 06:22

FlyBalaton: vissza a másodfokra! Folytatódik a hosszan húzódó per

Nem került pont a Balaton Airport Kft. valamint a FlyBalaton repülőtér két tulajdonos önkormányzata között húzódó per végére. A Legfelsőbb Bíróság kedden hatályon kívül helyezte az ítéletet, s visszautalta a Fővárosi Ítélőtáblának az ügyet.

Sámel József

Az egykor állami tulajdonban lévő repülőteret a Balaton Airport Kft. működtette, mely annak érdekében, hogy a létesítményt polgári használatra alkalmassá tegye, beruházásokat végzett a területen. Az ezzel kapcsolatos költségeket nem térítették meg számukra, ezért pert indítottak az állam ellen. Időközben azonban Sármellék és Zalavár tulajdonba kapta az objektumot, természetesen a követeléssel egyetemben. Amint megírtuk, hosszas tárgyalássorozat után sem sikerült megegyezniük az önkormányzatokkal, ezért pert indítottak, s a bíróság tavaly jogerősen megítélte a társaság számára a követelt 200 millió forintot. Februárban a repülőtéri ingatlanra végrehajtási jogot is bejegyeztettek a földhivatalnál. A jogerős ítélet ellen az önkormányzatok felülvizsgálati kérelmet adtak be a Legfelsőbb Bírósághoz.


 - Ezt a helyzetet, s vele együtt a követelést úgy örököltük meg. Az ügy rendkívül bonyolult, a Legfelsőbb Bíróság döntését - ami 26 oldalas - most tanulmányozzuk - fogalmazott megkeresésünkre Berkenyés István, Zalavár polgármestere. - Amit tudunk, hogy a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezték, s másodfokról új eljárás indul.

 A másodfoknak, vagyis a Fővárosi Ítélőtáblának több pontban felül kell vizsgálnia a jogerős ítélet indoklását. Ezt dr. Noll László, az önkormányzatok ügyvédje mondta.
 - Valamekkora összeget biztosan kell majd fizetni, a mértéke kiderül az újabb eljárás során - tette hozzá.

Bluszt Ernő, a Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, a bíróság magasabb összeget ítél majd meg.
 - A különböző szorzókat a másodfok által kijelölt szakértő fogja meghatározni - mondta. - Baj, hogy tovább húzódik az immár 14,5 éve indult per - mondta.

Gubicza Ágoston, a FlyBalatont jelenleg üzemeltető SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre azt mondta, őket konkrétan nem érinti az ügy.


Katonaiként kezdte

- A FlyBalaton Airport helyén hivatalosan 1951 óta működik repülőtér, 1991 óta üzemel polgári létesítményként
- Az 1991 és 1995 közötti években  a Balaton Airport Kft. működtette a légikikötőt
- A repülőteret ezután Sármellék és Zalavár üzemeltette, majd 2004-ben az ír tulajdonban lévő CapeClear Aviation Kft. kapta bérbe a repteret, de a cég ellen felszámolás indult
- Idén márciustól az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. a FlyBalaton üzemeltetője


Korábbi cikkek Sármellékről

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!