Hírek

2011.03.11. 06:29

A tartozások fejében végső esetben eladnák a gelsei fürdőt

Elsősorban a Termálvölgy fürdőkomplexum üzemeltetésére keres szakmai befektetőt a néhány hónapja maga ellen adósságrendezési eljárást kérő önkormányzat.

Szalabán Attila

A helyi képviselő-testület igazából kényszerhelyzetben döntött: az egykori SZDSZ-es polgármester által vezetett, mintafaluként emlegetett település a költségvetési bevételeihez viszonyítva óriási hiteleket vett fel, s az önkormányzathoz benyújtott, ám 60 napon túl ki nem fizetett számlák összege is elérte a százmilliós nagyságrendet. Nemrég megkezdődött a fürdőt üzemeltető, mindössze 500 ezer forintos jegyzett tőkéjű Gelse Termál Vagyonkezelő és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság felszámolása is. A százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság elleni eljárást a cégbíróság által kijelölt nagykanizsai Concurs Manager Befektető és Tanácsadó Zrt. képviseletében dr. Noll László felszámolóbiztos irányítja - vele tegnap nem sikerült szót váltanunk, mivel Budapesten tárgyalt.

- Mindenki azon dolgozik, hogy a fürdő tovább működjön - hangsúlyozta Gregor Zoltán, a felszámolás alatt álló kft. utolsó ügyvezető igazgatója, önkormányzati képviselő. - A létesítmény folyamatosan fogadja a vendégeket, s a látogatottsága jelenleg kielégítő. Célunk elsősorban pont az, hogy a fürdő forgalomképességét megőrizzük.

Érdeklődésünkre Szegedi Ferenc, Gelse 2010 októberében megválasztott polgármestere megerősítette: mióta szembesültek a pénzügyi bajokkal, folyamatosan keresik a megoldási lehetőségeket. A nehézségekről szólva elárulta: számításaik szerint jócskán meghaladja az egymilliárdot a falu tartozásainak összege, de a számot az adósságrendezési eljárást a Vectigalis Zrt. képviseletében irányító Péter Márta felszámolóbiztossal (őt sem sikerült tegnap elérnünk) pontosítaniuk kell. Mint mondta, erre már jövő héten sor kerülhet, akkor ülnek ugyanis tárgyalóasztalhoz, hogy négyszemközt beszéljenek Gelse lehetőségeiről.

- A fürdő könyv szerinti értéke 1,2 milliárd forint, s ha azt nézem, hogy csak a hitelező bankoknak 900 millió forint fölötti, tehát közel 1 milliárdos a tartozásunk, akkor már látható, hogy nagyon körültekintően kell eljárnunk - szögezte le Szegedi Ferenc. - Ilyen vagyont nem szabad elherdálni. Azt is mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a fürdő jelenlegi állapota voltaképpen egy félbehagyott helyzetet tükröz, hiszen tervben volt külső medence, valamint egy a komplexumhoz csatlakozó szálloda építése is.

A polgármester nyomatékosította: terveik között az adósságrendezési eljárás kezdete óta a fürdő üzemeltetésének szakmai befektető számára történő kiadása szerepel, az értékesítés konkrétan még nem merült fel. Mindenesetre a létesítmény működtetéséről már tárgyalnak egy külső csapattal , ám az érdeklődő kilétéről egyelőre nem kívánt többet elárulni Gelse vezetője.

- A falu, az önkormányzati intézményrendszer működőképessége biztosítva van - hangsúlyozta Szegedi Ferenc. - A lehető legjobb megoldást kívánjuk megtalálni minden egyes kérdésben, így a fürdő sorsával kapcsolatban is.

 

GYÓGYVÍZZÉ NYILVÁNÍTJÁK
A gelsei termálfürdô területén összesen hét medence, valamint számos wellness szolgáltatás várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket – de a létesítmény tanuszodaként is mûködik, a helyi általános iskola diákjai itt alapozhatják meg úszástudásukat. A medencéket 43 Celsius-fokos, erre a célra fúrt kútból származó termálvízzel töltik fel – persze közben kellemes hôfokúra hûtve azt –, ennek gyógyvízzé nyilvánítása érdekében már tett lépéseket a falu vezetése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!