Zaol podcast

2 órája

Amikor a futárszolgálat a barátunk

Ön is érezte már úgy magát, hogy csak akkor lehet boldog, ha birtokolhatja, megveheti, megszerezheti azt, amire vágyik? Vagy éppen csak azért, mert megakadt rajta a szeme? Bármilyen furcsa, de a boltkórosság bizony betegség, olyan függőségi hajlam, ami sokunkban ott lapul.

Mozsár Eszter

Pesti Tímea pszichológus a boltkórosság lélektani hatásairól is szólt a Zaol-podcast legutóbbi adásában

Fotó: Mozsár Eszter

A kényszeres vásárlás már több mint 100 éve ismert fogalom, amiről korábbi cikkünkben írtunk. A gyorsított örömszerzés – ami egyfajta pótcselekvés - nem csak felnőttet tehet függővé, hanem felügyelet és tanítás nélkül kamasz is válhat azzá, ugyanis szeretne megfelelni a gyorsan változó trendeknek. Őket, és persze minket felnőtteket is könnyen bombáznak a célzott hirdetések.

boltkórosság
A boltkórosság betegség, figyeljünk a jelekre
Forrás: Internet

A boltkórosságnak is vannak jelei, érdemes rá figyelni

A függőséghez sokszor bűntudat társul, felelte legutóbbi podcast adásunkban Pesti Tímea. A jelekre érdemes figyelni, egyik ilyen a kényszeresség, hogy nem tudunk nemet mondani. Észre sem vesszük, folyamatosan belecsúszhatunk a boltkórosság csapdájába és sokszor a környezettől kapunk visszajelzést, hogy ez így már nem oké. Főleg, amikor már a többiek is észreveszik, hogy a futárszolgálat lassan már a barátunk. 

 

Ki válhat függővé?

Nem mindenki válik függővé, emberi karakterek vannak, akik hajlamosabbak a függőségre, mondta a szakember. A személyiségünket kell erősíteni, kontroll alatt tartani magunkat, akkor javulhat a helyzet. Nem könnyű, ám érdemes. Mit is tehetünk a boltkórosság ellen? Fontos a tudatosság, visszatekinteni arra, hogy mikor változott meg a viselkedésünk, mit pótolt az állandó vásárlási kényszer. Ha szeretnénk „kigyógyulni”, akkor érdemes pár tippet megfogadni, amit a szakember javasolt. A függő karakter az függő marad élete végéig, ám kordában lehet tartani a kényszerességet az ártalomcsökkentő technikákkal, ami jó szokásunkká válhat. A pénztárcánk kímélése és a környezettudatosság már fél siker.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában