A baki kertből a Contrast Bisztro elé

2 órája

Gigantikus tök hívogatja a vendégeket

Hatalmas, 120 kilogrammos őszi dekoráció virít Zalaegerszegen, a Contrast Bisztró előtt, amit a napokban a Mustra Grill & Chill rendezvény vendégei is megcsodálhatnak. A gigantikus tök a fiatal szakács, Zsohár Dániel és szülei kertjében termett, s négy ember vontatta kibélelt utánfutóval a jelenlegi helyére, a homokkal megszórt raklapra.

Mozsár Eszter

A gigantikus tök mellett szinte eltörpül a gazda, Zsohár Dániel. Fotó: Mozsár Eszter

A sárga gyönyörűség valóban impozáns méretű, s már-már arra készteti az embert, hogy megsimogassa. Sok arra járó alig hiszi el, hogy a termény valódi, s nem mű dekoráció. Dániel évek óta figyeli a rekord méreteket elérő amerikai töktermesztőket, onnan e kedves hobbi.

- Tavaly az őrségi tökfesztiválon szereztem be a magokat, amiket májusban a szüleim segítségével ültettünk. A mag a tavalyi magyar verseny ezüstérmes terményéből, egy 554 kilogrammos tökből való. A palántát fóliasátorban gondoztuk, majd jobb időben kiültettük. A száraz nyár miatt sok odafigyelést és öntözést kívánt, naponta kétszer kapott vizet, reggel és este. Édesanyám évek óta nevel különféle dísztököket, néhányat hoztunk az óriás mellé mutatóba. Volt már másfél méter hosszú kolbásztök, illetve színes, rücskös fajták.

A baki kertben ilyen szép dísztökök teremnek. Fotó: Mozsár Eszter

A kis tökből aztán egyszer csak hatalmas, 120 kilogrammos példány lett, amit szívesen mutatnak meg a vendégeknek. Dani azt is elárulta, nem eszik meg a terményt, ám a magokat természetesen elrakják. Reménykednek, hogy jövőre még nagyobb dekorációval büszkélkedhetnek. A húsa ehető, ám nem annyira ízletes, mert erős a rostja. Ha emberi tápláléknak nem is, de állítólag állati takarmánynak, sőt, kutyaeledelnek kiváló.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában