Zaol podcast

2024.09.12. 14:02

Kortárs bántalmazás: figyeljünk a jelekre

Alig két hete csengettek be az iskolákba itt Zalában is. Vannak gyermekek, akik boldogan találkoztak újra társaikkal, tanáraikkal. Vannak azonban olyanok, akik a legszívesebben elkerülnék az intézményt, mert kortárs bántalmazás áldozatai. Akiket csúfolnak, kirekesztenek vagy éppen fizikailag bántanak.

Mozsár Eszter

Pesti Tímea pszichológussal a Zaol-podcast legutóbbi adásában a kortárs bántalmazásról beszéltünk

Fotó: Mozsár Eszter

A Zaol-podcast legújabb adásában Pesti Tímea pszichológussal nem könnyed, ám annál fontosabb témáról beszélgetünk. A szakember megerősítette, nem szabad szőnyeg alá söpörni az iskolai kortárs bántalmazást, hiszen minél előbb segítséget kell nyújtani az érintetteknek. Ne gondoljuk, hogy itt Zalában nem szekálják egymást a gyerekek.

Figyeljünk a folyosói jelenetekre is a zalai iskolákban. Itt is beszélhetünk kortárs bántalmazásról, nem csak amerikai probléma
 Forrás: Internet

A kortárs bántalmazást miképp észlelhetjük?

Természetesen vannak jelei annak, ha egy fiatal viselkedése megváltozik, jelezte Pesti Tímea. Ilyen például a jegyek romlása, a hangulat ingadozása, az órákon, foglalkozásokon való kisebb aktivitás. Nem mindig riasztóak vagy éppen feltűnőek ezek a jelek, jelzések, ám ha időben odafigyelünk, akkor kevésbé lesz a kamaszból sérült felnőtt.

Mit tegyünk mi, és mit tehet a gyermek?

A szakember hangsúlyozta, ha egy kisdiákot, kamaszt bántanak kortársai vagy esetleg idősebb diákok, akkor azonnal forduljon a pedagógushoz, a szülőhöz vagy barátaihoz. Nem szégyen segítséget kérni, sőt, nagyon fontos. És mi, szülők is figyeljünk rájuk még jobban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!