Hírek

2011.05.22. 07:03

Egy térrekonstrukcióban kiemelt szerepet kap a természet

Miért gondolják a tervezők azt, hogy ők szebbet tudnak alkotni a fáknál? Erre a kérdésre Németh Gábor, Keszthely város főépítésze válaszolt lapunknak.

Horányi Árpád

- Közterületek korszerűsítésének tervezését nem csak építészek végzik, ez team munka, amiben ott vannak a kertészeti szakma képviselői is. Az építészeti munka mindig szoros kapcsolatban van a természeti környezettel, az ez iránti tisztelet okán sem gondoljuk, hogy mi annál többre lennénk képesek. Ennek egy bizonyítéka éppen a keszthelyi Fő tér átépítése során az atlasz cédrus átültetése, ami meghatározó eleme a környezetnek, s ekként szeretnék továbbra is megtartani. De meg lettek hagyva más egészséges fák is - mondta a főépítész.


- A rehabilitációval azonban csak úgy lehet egységes, harmonikus környezetet létrehozni, ha abban minden jól illik egymáshoz. Rosszul kezelt, hibás koronájú, beteg fákkal a megújulás nem kombinálható. Ezek a jegyek egyébként kevésbé feltűnőek olyan helyen ahol nem a fák a dominálóak. Egy térrekonstrukcióban kiemelt szerepet kap a természet, a szakmai okokból eltávolított fák, az új élő díszek telepítésével befejeződő munkák után már sohasem hiányoznak - fejezte be Németh Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!