Hírek

2012.04.18. 08:19

Törvénybe rögzítve: egy politikusnak egy állás

2014-től országgyűlési képviselőnek nem lehet önkormányzati funkciója, és egyéb javadalmazást sem vehet fel. A két kormánypárt közötti vita lezárásaként törvényben rögzítette hétfőn a parlament a politikusi összeférhetetlenséget.

Horváth A. Attila

Eszerint a következő ciklustól ugyanaz a személy nem lehet országgyűlési képviselő és polgármester (sem önkormányzati közgyűlés tagja), a képviselő egyéb keresőfoglalkozást nem folytathat, ha másutt munkát vállal, azért fizetést nem kaphat. Zalai honatyákat kérdeztünk a változásról.

- A frakción belül is volt vita a szavazás előtt - árulta el Vigh László (Fidesz), Felsőrajk polgármestere. - Tudvalévő, hogy 2014-től kisebb létszámmal működik a parlament.

- Ráadásul az egyéni választókörzetek is nagyobbak lesznek, tehát több munka hárul egy képviselőre. Ugyanakkor mérlegelni kellett, mi lesz azokkal, akik több ciklust követően kiszorulnak a parlamentből és ismét a civil életben kell boldogulniuk. Mégis azt gondolom, igazságosabb a külön jövedelemszerzés tiltása, mint az álláshalmozás.

Vigh László elmondta: gondolkodott már azon, melyik funkcióját tartaná meg, ám hangsúlyozta, nem akar elébe menni a párt döntésének.

- Meggyőződésem, hogy ez a megoldás többe kerül az államnak, mint az eddigi rendszer, hiszen jelenleg minden jövedelem adó- és járulékköteles - utalt a szintén megszavazott bérrendezésre Göndör István (MSZP). - Ezzel a döntéssel visszacsempészik a járulékmentes juttatásokat, ismét lehetőség lesz a telefon, benzin- és szállásköltségek manipulációjára. Annak örülök, hogy az országgyűlési képviselőknek nem lehet másik kereső állásuk, ezt egyébként 94 óta (akkor kerültem először a parlamentbe) magamra nézve is kötelezőnek tartom.


- Rendezni kellett ezt a kérdést, azt ugyanis tapasztalatból tudom, hogy a polgármesteri és az országgyűlési képviselői funkció is egész embert kíván - így Cseresnyés Péter (Fidesz), Nagykanizsa polgármestere. - Ugyanakkor városvezetőként sokkal többet tud tenni az ember a településéért, ha közben országgyűlési képviselő is, és a parlamenti munkában is segítséget ad a városvezetői tapasztalat. Néhány esetben dilemmát okozott, hogy kanizsaiként más volt az érdekem, mint parlamenti képviselőként, de mindig beigazolódott, hogy egy nagyobb közösség érdeke nincs ellentétben egy kisebb közösség érdekével, még ha először úgy is tűnt.

Cseresnyés Péter elmondta: még nem döntötte el, 2014-től polgármesterként vagy országgyűlési képviselőként folytatja-e politikai pályafutását.

- Ahogy 1998 és 2002 között, úgy ebben a ciklusban is fizetés nélküli szabadságra mentem, így a képviselőségem mellett kereső tevékenységet nem folytatok - mondta Zakó László (Jobbik). - Aki lelkiismeretesen, tisztességesen akarta végezni a parlamenti munkát, annak eddig sem jutott ideje másra, de látva a kormánypárti képviselők álláshalmozását, nem csodálkozom, hogy időnként üresek a padsoraik. Mindazonáltal nincsenek illúzióim, a szavazógépekre csak szavazáskor van szükség. Amúgy a politikusok álláshalmozásának tiltása a Jobbik fontos programeleme volt; szerintünk egy fenékkel csak egy lovat lehet megülni.

- Mindennél fontosabb nekem a városom - válaszolt Gyutai Csaba (Fidesz), Zalaegerszeg polgármestere arra a kérdésre: tudja-e már, a következő ciklustól milyen feladatot kíván ellátni. Hozzátette: ezek a kérdések még nem dőltek el.

- A képviselők esetében tisztább viszonyokat teremt a professzionális tevékenység, önkormányzati vezetőként viszont sajnálom, hogy az önkormányzati hang nem jelenik majd meg a nagypolitikában. Például a közelmúltban a víziközművekről, a járásokról vagy a hulladékgazdálkodásról szóló törvény tárgyalásakor is be lehetett hozni olyan elemeket, amelyek a települések érdekeit szolgálják. A kormányzat elsősorban az országos érdekeket látja, fontos, hogy ezt összhangba hozzuk az önkormányzati érdekekkel - jegyezte meg Gyutai Csaba.

Baracskai József (független képviselő), Zalaszentgrót polgármestere úgy fogalmazott: a két kormánypárt közötti álvitának lehettünk tanúi az összeférhetetlenség és a képviselői fizetések ügyében. Az a jogalkotói kapkodás jele, hogy egy módosító indítvánnyal előbb kivették az összeférhetetlenséget a törvényből, másutt viszont bekerült a szövegbe. Ráadásul megint nem maradt idő a pontos törvényszöveg megismerésére a szavazás előtt.

- Ami a feladatválasztást illeti: Zalaszentgróton élek 38 éve, mindent megteszek a térség fejlődéséért, és képviselőként is ezen dolgozom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!