Hírek

2013.07.23. 22:00

Pihenőpark is lehet a hulladéklerakó helyett

Zalaegerszeg - Befejeződött a padári és a pusztamagyaródi illegális hulladéklerakó rekultivációja, hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Szabó Judit

Az egykori szemétkupacok helyén szépen rendezett, sík területek megnyugtató látványa tárul a szemlélő elé Pusztamagyaród Pusztaszentlászló felőli határában, valamint a padári temető mellett. A két településen pályázati támogatással, a Zalaispa program keretében számolták fel a régi, illegális hulladéklerakókat, hangzott el a Zalaispa Zrt. sajtótájékoztatóján. Padáron 25 millió forintból szüntették meg a szeméthegyet, 90 százalékos európai uniós támogatással. Június elején kezdődött a munka, s az eredeti, szeptember végi határidővel szemben már múlt héten befejezték a rekultivációt. Kétezerötszáz köbméter hulladékot takarítottak el, a területet végül befüvesítették.

Szőke–Török Noémi, Padár polgármestere elmondta: lakossági javaslatra pihenőparkot alakítanak ki az ingatlanon padokkal és tűzrakó hellyel.

Németh Imre padári falungondnok a felszámolt lerakónál. Fotó: Pezzetta Umberto

Pusztamagyaród határában, a lakóházaktól körülbelül öt kilométerre egy nagy, egyhektáros területet borított 8-9 ezer köbméter szemét, volt, ahol három és fél méter vastagságban. A lerakó felszámolása 77 millió forintba került, az uniós támogatás aránya ebben az esetben is 90 százalék volt.

Kovács Károlyné polgármester közölte, erdősíteni fogják a területet, hogy kizárják a lehetőségét a további, illegális hulladéklerakásnak.

Dékány Endre, a Zalaispa önkormányzati társulás elnöke elmondta, hogy a program keretében számos településen felszámoltak régi, illegális szeméttelepeket. Ezek a munkák környezetvédelmi szempontból fontos állomásai voltak a projektnek, tette hozzá Bali József, a Zalaispa Zrt. vezérigazgatója. Közölte, hogy a társulás egész területén (több mint 280 önkormányzatot érintően) megteremtették a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit. Jelenleg is terveznek új hulladékudvarokat Hévízen és Zalakaroson, és pályáznak házhoz menő szelektív gyűjtésre is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!