Hírek

2014.08.22. 14:40

Az őstermelőket ellenőrizte a NAV és a mezőgazdasági hivatal

Zalaegerszeg - Széles választékot kínáltak a zöldségárusok pénteken a zalaegerszegi piacon. Megteltek az elárusító standok.

Hajdu Péter

Schidlberger Györgyné kevesebb mint egy holdon termel, őstermelőként egészíti ki jövedelmüket. Fotó: Katona Tibor

A piacon időről időre megjelennek a hatóságok ellenőrei. Péntek délelőtt is így történt. A Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának munkatársai az adóhatósággal egy időben végeztek ellenőrzést. Az adóhivatal ellenőrei próbavásárlások során a bizonylati fegyelem betartását, elsősorban azt ellenőrizték, hogy az árusok adnak-e nyugtát a vásárlóknak. A földművelésügyiek csak az őstermelőket ellenőrizték.

– Az idei évtől kiemelt feladatunk az őstermelők működésének ellenőrzése. Ők kizárólag a saját gazdaságukban megtermelt árut értékesíthetik. Elkérjük az őstermelői igazolványt, ellenőrizzük annak érvényességét. Az igazolványban és a hozzá tartozó adatnyilvántartó lapon fel kell tüntetniük, mit termelnek, és csak azt árusíthatják – mondta Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője.

– Ezen kívül a termőföld adatainak is benn kell lenni az igazolványban, ahol a termelést folytatják. Általános hiba, hogy az értékesítési betétlapot nem vezetik az őstermelők. Az ellenőrzésünk két részből áll. Itt a piacon tapasztaltak után kimegyünk a termelés helyszínére is, meggyőződve arról, hogy az őstermelő valóban folytat-e termelést, illetve azokat a terményeket állítja elő, amiket feltüntetett az igazolványban – folytatta az osztályvezető.

Érdeklődésünkre elmondta még, hogy a megyében tavaly közel 10 ezer őstermelő kérte az igazolványának érvényesítését vagy kiállítását. Az ellenőrzéseik elsődleges célja, hogy kiszűrjék az őstermelői igazolvánnyal visszaélőket, akik felvásárolják az árut, és az őstermelői kedvezményekkel kereskedelmi tevékenységet folytatnak. Az ellenőrzéseikkel végülis a vásárlók bizalmát is erősítik az őstermelői termékek iránt.

Az adóhatóság ellenőrei sajnos egyből az első próbavásárlásnál szabálysértést tapasztaltak, mivel a termelő elvette a pénzt, visszaadott, de nyugtát nem kaptak. Az őstermelői dokumentumok azonban rendben voltak.

– Zöldség, gyümölcs, dísznövény, fűszernövények termesztésével foglalkozunk őstermelőként, közel kéthektáros területen. Többször ellenőriztek már minket is, igyekszünk betartani az előírásokat, és akkor nincs gond. A vevők megismerik, kitapasztalják, hogy kinél érdemes vásárolni, kinek szép és elfogadható árú a terméke. Nekünk vannak törzsvásárlóink, elégedettek velünk, így megtaláljuk a számításunkat, noha a mai piacnap nagyon gyenge – mondta Ivánczi Ferenc, aki feleségével Marcaliból jár Zalaegerszegre a terményeiket értékesíteni.

A piacon rendszeresen árusítja gyümölcseit a Marcaliból idejáró Ivánczi Ferenc és felesége, az őstermelőnek visszatérő vevői vannak. Fotó: Katona Tibor

– Nem baj, hogy néha ellenőrzik az őstermelőket, hiszen mindenki tudja, vannak közöttük, akik a nagybani piacon felvásárolt árut értékesítik, és a becsületes őstermelők üzletét rontják. Nekem nem egészen egy holdam van Kiskanizsán. Munkahelyem nincs, ötven felett már nem vesznek fel sehová, zöldséget termelek, ebből igyekszünk megélni. Őstermelőként 600 ezer forint bevételig adómentes ez a tevékenység, és a nyugdíjbiztosításom is megvan, valamint a szolgálati időből sem esek ki – mondta el szempontjait Schidlberger Györgyné.

A Földművelésügyi Igazgatóság munkatársai pénteken három őstermelő iratait és terményeit ellenőrizték. Annak megállapítására, hogy az értékesített árut az őstermelő saját gazdaságában állította-e elő, majd a termőhelyen folytatódó ellenőrzéskor derül ki.

Horváth Istvántól, a vásárcsarnok igazgatójától megtudtuk, ők is figyelnek arra, hogy mit tartalmaz az igazolvány, és mi van a standon. Ha kirívó az eltérés, intézkednek, de ez nem terjedhet ki a termőföldre. Közölte, jó a kapcsolatuk a hatóságokkal, az a cél, hogy az igazi őstermelők kaphassák meg a nekik járó kedvezményeket. Varga Vilmos piacellenőr érdeklődésünkre elmondta, az egerszegi piacon árusítók 90 százaléka őstermelő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!