Hírek

2014.12.04. 15:55

Szakmai nap a gyerekek egészségéről

Zalaegerszeg – A gyermekkori egészségfejlesztésről rendezett csütörtökön szakmai napot a Zala Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.

Magyar Hajnalka

A megjelent pedagógusokat és iskolai egészségfejlesztéssel foglalkozó szakembereket dr. Paizs Teréz megyei tisztifőorvos köszöntötte, majd dr. Oroszi Beatrix, az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) főosztályvezetője tartott előadást a gyermekkori egészségmagatartás és a felnőttkori népbetegségek közötti összefüggésekről. Tóth Lenke megyei vezető védőnő a védőnői szolgálat által összegyűjtött adatok alapján adott képet a zalai gyerekek egészségi állapotáról, majd dr. Németh Ágnes, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet vezető kutatója számolt be arról a felmérésről, amit Keszthely, Lenti és Zalaapáti hét iskolájában és két óvodájában végeztek el, mintegy 2500 gyermek és fiatal közreműködésével.

A programhoz az egészséges életmódot propagáló kiállítás is társult. Képünkön dr. Németh Ágnes, dr. Oroszi Beatrix, Ferenczi Annamária, Parragi Katalin, valamint Antiné Tóth Szilvia. Fotó: Pezzetta Umberto

A kutatás a Szlovénia – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program Egészséges közösségek című projektje keretében valósult meg. E projekt részeként az érintett intézmények száz pedagógusa részére mentálhigiénés tréninget is szerveztek, ennek tapasztalatairól Básti Zoltán családterapeuta számolt be.

Ezt követően a gyakorlat oldaláról ragadták meg a fő témát az előadók. Ferenczi Annamária epidemiológus (OTH) bemutatta az e-bug nevű ingyenes online oktatási segédanyagot, amely már magyar nyelven is elérhető. Az elektronikus felület érdekesen, játékosan foglalkozik fontos egészségügyi kérdésekkel, beavatja a gyerekeket a mikroorganizmusok világába, megismerteti őket a kórokozók és fertőző betegségek jellemzőivel és terjedésével, valamint megelőzésük és kezelésük lehetőségeivel.

Tollerné Koller Mária védőnő az eredményes védőnői prevencióra hozott jó gyakorlati példákat. A siker záloga az lehet, hogy a megvalósítani szánt programot az adott iskolai gyermekközösségre szabja a szakember.

Zárásként a szlovén – magyar Egészséges közösségek projekt zalai eredményeiről adott számot Parragi Katalin, Antiné Tóth Szilvia, valamint dr. Horváthné Jakab Anna (NSZSZ egészségfejlesztési osztály). A fentebb említett kutatás mellett ugyanis pedagógusoknak szóló módszertani és egészségfejlesztési információs csomagot is összeállítottak, továbbá képzéseket szerveztek a dohányzás, alkohol és kábítószer problémák kezelésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!