döntően fehérek

2020.09.01. 19:03

Virágzik az árnyliliom Zalaegerszegen

Az egyik legszebb árnyéktűrő évelő az árnyliliom, amelyből régen szinte minden falusi kertben volt egy-egy klasszikus példány. Most ismét hódít, összeültetve több fajtát modern összeállításokat is készíthetünk ezekből az idővel szépen terebélyesedő növényekből.

Szabó Judit

A legtöbb fajtának fehér a virága

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Judit

Hosta a latin neve, s a kertészet újabb és újabb fajtákkal rukkol elő. Nagyobb és kisebb levelűek, csíkosak és egyszínűek egyaránt választhatók, s van, amelyiknek a levele alapvetően sötétzöld, de a szélén fehér csík világít – hogy csak néhány variációt említsünk. A virágjuk sem egyforma: bár döntően fehérek, vannak kékes, lilás árnyalatúak is. Egy a baj: a csigák nagyon szeretik a levelüket, ha lyukakat látunk a levélen, erre kell gyanakodni.

A legtöbb fajtának fehér a virága
Fotó: Szabó Judit / Zalai Hírlap

Szaporítani tavasszal tőosztással lehet ezeket a sötét helyeken, fák alatt is megélő növényeket, ilyenkor pedig a rövid életű virágaikban is gyönyörködhetünk, nemcsak a leveleikben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!