A múlt év második feléből válogattunk

2019.01.13. 11:30

Tűz, víz, baleset – Mutatjuk a zalai tűzoltók emlékezetes beavatkozásait

Özönvízszerű esőzés, sok ezer égő bála és több közúti baleset. A mögöttünk hagyott év második felének eseményeiből válogattunk a katasztrófavédelem archívuma segítségével.

Arany Gábor

Szerelőműhelyben pusztítottak a lángok Zalaegerszeg külvárosában, az Egervári úton

Fotó: Katasztrófavédelem

Tűz miatt volt rengeteg munka júliusban

Július 9-én este technológiai meghibásodás következtében nyolcvan köbméteres tartályban gyulladt meg a bitumen a MOL zalaegerszegi üzemében. Zalaegerszegről, Keszthelyről, Lentiből, Pacsáról és Körmendről vonultak ki tűzoltók, kiérkezésükig a létesítményi tűzoltók porral oltókkal avatkoztak be. A tűzoltó rajok megérkezésekor már csak füstölés volt, a lánggal égés megszűnt. A tűzoltók megbontották a tartály szigetelését az esetleges izzások felderítésére. A tűz nem okozott sérülést.

Két személyautó ütközött össze Csatár közelében, a 74-es úton
Fotó: Katasztrófavédelem

Augusztus 4-én este három mezőgazdasági épület, két tároló és a terményszárító gyulladt ki, majd égett teljes terjedelmében Resznek határában. A háromezer-ötszáz négyzetméteren tárolt sok ezer bála égett; a lángok elfojtására a lenti, zalaegerszegi, körmendi, nagykanizsai, pacsai és a szentgotthárdi tűzoltók vonultak ki. Az egységek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hét vízsugárral tizennyolc óra alatt tudták körülhatárolni a lángokat. Augusztus 21-én este téglaépítésű házban keletkezett tűz Nagybakónak külterületén. A nyolcvan négyzetméter alapterületű ház tetőszerkezete és farészei égtek. A lángokat a nagykanizsai hivatásos tűzoltók fékezték meg két vízsugárral. A tűz személyi sérülést nem okozott. Másnap reggel családi házban keletkezett tűz Újudvaron, a Fő úton. Az ötven négyzetméteres épület tetőszerkezete és a mellette lévő nyitott szín égett. A nagykanizsai és gelsei tűzoltók két víz­sugárral fél óra alatt fékezték meg a lángokat.

Pincékbe, udvarokra tört be a víz ősszel

Szeptember 5-ére virradóan a megelőző napi esőzések miatt nyolcvanhárom helyre riasztották a megye hivatásos és önkéntes tűzoltóit a pincékbe, mélygarázsokba, udvarokba, lakóépületekbe betört víz kiszivattyúzására. Kilenc helyen útra dőlt fák eltávolításánál avatkoztak be a tűzoltók. Szeptember 10-én délelőtt két gépkocsi ütközött össze a 74-es főút 38-as kilométerszelvényénél, Bak és Csatár között. Az egyik összeroncsolódott autó vezetőjét a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók szabadították ki, de életét már nem lehetett megmenteni. Szeptember 26-án kombájn és személygépkocsi karambolozott Zalaegerszegen, az Alsóerdei úton. Az ütközést követően a személyautó füstölni kezdett, az izzásokat az egerszegi tűzoltók szüntették meg.

Szerelőműhelyben pusztítottak a lángok Zalaegerszeg külvárosában, az Egervári úton Fotó: Katasztrófavédelem

Október 12-én reggel gépkocsi gyulladt ki az M7-es autó­pálya Budapest felé vezető oldalán, Nagykanizsa közelében. A tűzoltók két víz­sugárral rövid idő alatt elfojtották a lángokat. A balesetben nem sérült meg senki. Október 16-án kora délután több ezer öngyújtóval megrakott furgon gyulladt ki Zalaegerszegen a Gébárti úton. A hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a jármű vezetője megkezdte az oltást, de a rakomány miatt a tűzoltó rajoknak is csak négy vízsugárral sikerült elfojtaniuk a lángokat. Október 16-án délután kigyulladt, és a tűzoltók kiérkezésekor már teljes terjedelmében égett egy kombájn Bánokszentgyörgyön, az Ady utcában. A dolgozók a gépet körbetárcsázták, így megakadályozták a lángok továbbterjedését. A tűzoltók két vízsugárral fékezték meg a tüzet.

Nyolcvan köbméteres tartályban gyulladt meg a bitumen a MOL zalaegerszegi üzemében
Fotó: Katasztrófavédelem

November 18-án délután huszonöt négyzetméter alapterületű szerelőműhelyben csaptak fel a lángok Zalaegerszeg külvárosában, az Egervári úton. A helyszínre érkező zalaegerszegi, körmendi, pacsai tűzoltók három vízsugárral fojtották el a lángokat. A jelentős anyagi kár mellett személyi sérülés nem történt. November 30-án este százhúsz négyzetméter alapterületű és tetőtér-beépítésű családi ház gyulladt ki és égett teljes terjedelmében Tilajon, a Táncsics Mihály utcában. A helyszínre érkező keszthelyi, pacsai, zalaegerszegi, nagykanizsai tűzoltók rövid időn belül hét vízsugárral megfékezték a lángokat, megakadályozták a tűz továbbterjedését a közelben lévő erdősávra. Az épület lakóit ideiglenesen a település panziójában szállásolták el. A tűz nem okozott személyi sérülést.

December 11-én késő este egy épület tetőszerkezetében keletkezett tűz Lasztonyán, a Kossuth utcában. A helyszínre Letenyéről, Lentiből és Nagykanizsáról érkeztek hivatásos tűzoltók, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral két óra alatt fékezték meg a lángokat. Az épület egyik helyiségéből gázpalackot is kihoztak a tűzoltók. December 22-én délután Keszthelynél a 75. számú főút 1-es kilométerénél személygépkocsi és nyerges vontató ütközött. A mentésre a keszthelyi és az alsópáhoki önkéntes tűzoltók vonultak ki. Kettő sérültet szabadítottak ki az összeroncsolódott személyautóból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!