Gyenesdiás

2017.10.25. 10:00

Tenni kell a közösségért, velük együtt, közösen

Magyarországi településekre látogattak el Hargita megyei településvezetők, hogy tapasztalatokat szerezzenek már megvalósult fejlesztésekkel, azok megvalósításával és hatásaival.

Keszey Ágnes

A delegáció és házigazdáik a Községháza előtt. A második sorban balról a második Szentes Antal, az első sorban balról a negyedik Szalóky Jenő,kalappal kezében Pék András, mellette felesége Pékné Orbán Julianna és Gál Lajos polgármester

Fotó: Keszey Ágnes

Ausztriai és magyarországi településeken jártak Hargita megye Tanácsának testületi tagjai, a térség települési, közbirtokossági és szövetkezetei vezetői, Megyénkben Gyenesdiással ismerkedtek: a Pék család fogadta őket portájukon, majd a Községházán Gál Lajos polgármester mutatta be a települést, annak küldetését, a megvalósult és tervezett fejlesztéseket.

A korábbi településvezető, Szalóky Jenő is felidézte a múltat.

- Otthon jó néhány dologban ötletelünk, gondolkodunk, pályázati fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani. Így indultunk el a több napos tanulmányútra, Gyenesdiást mindenképpen be akartuk iktatni a programunkba, hiszen annyi jót hallottunk az évek során, amit már mi is be tudtunk építeni a településünk életébe és melyekről úgy gondoltuk, hogy más településvezetőknek is meg kell hallani -mondta el lapunknak Szentes Antal, Madéfalva polgármestere, a küldöttség vezetője. A zalai és az erdélyi település között évek óta szoros a kapcsolat, így a tapasztalatcsere rendszeres és kölcsönös.

A delegáció és házigazdáik a Községháza előtt. A második sorban balról a második Szentes Antal, az első sorban balról a negyedik Szalóky Jenő,kalappal kezében Pék András, mellette felesége Pékné Orbán Julianna és Gál Lajos polgármester
Fotós: Keszey Ágnes

– Az egyik legfontosabb az, amit a mai napon ismételten hallottunk a volt polgármestertől, hogy a közjó megteremtéséhez a lakosságot is be kell vonni. Rájöttünk mi is, hogy hiába akarunk jó célokat kitalálni, ha azt a lakókkal nem értetjük meg kellőképpen, nem juttatjuk őket információhoz, nem vonjuk be őket a cél megvalósításába, akkor nem érzik magukénak – legyen ez akár egy beruházás, akár egy rendezvény – hozott példát az erdélyi településvezető. A múlt heti látogatáson is új információkhoz jutottak, új tapasztalatokat és élményeket is szereztek.

Gál Lajos polgármester Gyenesdiás küldetése címmel mutatta be a települést
Fotós: Keszey Ágnes

–Folyamatosan sírógörccsel küszködöm: a Pék házaspárnak köszönhetően: szép dalokkal fogadtak és vendégeltek meg bennünket. Amit itt az előadáson hallhattunk, annak egy részét a korábbi évekből ismertem és most láttam, hogyan valósulnak meg: kitartó munka van mögöttük és az eredmények is jönnek. Mindig, amikor itt vagyok, úgy érzem, mintha hazajöttem volna: elérzékenyülök és megerősödik bennem az a tudat, hogy kell tenni a közért és ahogy a polgármester mondta: van küldetésünk nekünk is.

Szalóky Jenő a korábbi évekről szólt
Fotós: Keszey Ágnes

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában