Különleges kiállítás

2020.03.13. 07:48

Négyszáz év után látható együtt Londonban Tiziano hat remekműve

A velencei mester, Tiziano hat remekművét mutatják be a londoni Nemzeti Galériában. A festményeket II. Fülöp spanyol király rendelte meg, és négyszáz év után először állítják ki őket együtt.

Forrás: Shutterstock

Az 1551 és 1562 között készült, nagy méretű festmények klasszikus mitológiai témákat ábrázolnak elsősorban Ovidius Átváltozások című műve nyomán.

Az európai festészet fejlődésének alapvető munkáiról van szó. Már korukban nagyon híresek lettek, és nagy hatással voltak művészek generációira

mondta el Matthias Wivel, a kiállítás kurátora csütörtökön.

A Titian: Love Desire Death (Tiziano: Szerelem, Vágy, Halál) című kiállítás március 16-án nyílik és június 14-ig látogatható.

Nagy-Britanniában egyelőre nem tettek lépéseket a koronavírus terjedése miatt a múzeumok és galériák nyitvatartásával kapcsolatban. Wivel azonban elismerte, nem tudja, mi lesz a kiállítással, ha ilyen lépésekre kerül sor.

A hat festmény, amelyeket Tiziano költeményeknek nevezett, fordulópontot jelentettek a művész pályafutásában.

Fülöp király szokatlan módon szabad kezet adott a művésznek a témaválasztásban, lehetővé tette számára, hogy teljes narratívát alkosson, és erős érzelmeket tárjon fel. A képeket eljuttatták a királynak, de később szétszóródtak Európában, és különböző történetet futottak be.

Egyikük, a Danaé Madridban maradt, míg Napóleon fivére, Joseph Bonaparte lefoglalta, mikor a francia csapatok megszállták Spanyolországot. A Joseph Bonapartét az 1813-as vitoriai csatában legyőző brit Wellington révén azonban végül Londonba került a kép.

Manapság a hat festmény közül négy különböző brit gyűjtemények darabja, egy a madridi Pradóban található és egy a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeum tulajdona.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!