Kultúra

2011.10.03. 06:25

Elek apó meséi: kiderült, mekkora a világ legnagyobb gombóca

Pénteken egyebek mellett szilvás gombócról és aranykocsiról is meséltek a kisiskolások, akik a gyermekkönyvtár varázsfoteléből olvashattak társaiknak a népmese napja alkalmából.

Kiss Anna

E jeles napot először 2005. szeptember 30-án - Benedek Elek születésnapján - rendezték meg. A kezdeményezés célja, hogy a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak a magyar és más népek meséi felé. Az ünnep alkalmából a zalaegerszegi József Attila Városi Könyvtár Elek apó meséi címmel tartott felolvasó napot.

- A gyerekekhez nagyon közel áll Benedek Elek - mondta el lapunknak Horváth Anikó, a könyvtár munkatársa - Örülünk, ha látjuk, hogy miközben a társuk mesél, sokak kezében olvasókönyv van és abban követik a történetet. A népmese napja jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy a gyerekek a könyvtárban is rengeteg mesekönyv között válogathatnak, kikereshetik kedvenceiket. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek mesékkel nőjjenek fel. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb családban van esti mese, a nagymama, anyuka, apuka is feolvas. Novemberben lesz majd mesemondóversenyünk is, ahová gyakran hoznak a gyerekek Benedek Elek meséi közül. Öt iskolából, a Landorhegyiből, a Lisztből, az Eötvösből, az Adyból és a Mindszentyből és négy óvodából, a Kisutcai, a Kodály, az Órhajós utcaiból és a Landorhegyiből is érkeznek ma a gyerekek, hogy Benedek Elek meséit hallgassák.


A Landorhegyi iskola másodikosai azt mesélik, egyáltalán nem izgulnak, a meséket jól begyakorolták, nem félnek a többiek előtt felolvasni.

- Majdnem minden este van mese nálunk - meséli Csiszár Gyopár. - A testvéremnek még hangoskönyve is van. Szeretem Benedek Eleket.Gyopár osztálytársa Nyári Virág sem félős típus, szívesen olvas fel a többi gyereknek, ezúttal A szilvás gombóc című mesét hozta. A kislány azt is elárulja lapunknak, nem csak a mesében szereti a gombócot.

Csiszár Soma Levente a lányokhoz hasonlóan nagyon szereti Elek apó meséit, van kedvence is.
- A címére nem emlékszem, csak arra, hogy egy sárkányt kell benne legyőzni, anyu szokta felolvasni nekem. Én ma Az aranykocsit olvasom, már rengetegszer begyakoroltam otthon.

Az Ady-iskola negyedikesei különleges történetekkel kedveskedtek a többi iskolásnak és óvodásnak, ugyanis Benedek Elek gyűjtötte mondákat hoztak a felolvasó napra.

- Nagyon szeretnek szerepelni, tanórákon és tanórán kívül is gyakran hallgatnak és olvasnak mesét - árulta el kísérőjük, Horváth Tiborné pedagógus.


A meseírás misszió volt számára
Benedek Elek újságíró, író, akit leggyakrabban „nagy mesemondóként” aposztrofálnak 1859-ben született Kisbaconban. Fontosnak tartotta, hogy magyar népmesét adjanak a gyermekek kezébe, mert szerinte a mese a nép lelkét, örömét, bánatát, mindennapjait tárja a gyermekek elé. A gyermekirodalom művelése számára misszió volt. Ő volt az első író, aki a gyermekirodalom ügyét a magyar művelődéspolitika fontos kérdésének tartotta, mint országgyűlési képviselő is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!