Kultúra

2014.01.07. 16:55

A vonyarcvashegyi művésztelep kollekciójából

Keszthely - A Vonyarcvashegyi Nemzetközi Művésztelep elmúlt 21 évének anyagából válogat az a tárlat, amely kedden nyílt meg a keszthelyi Balaton Színház Simándy József termében.

Magyar Hajnalka

Bő két évtizeddel ezelőtt, az MMIK által elindított megyei művésztelepi mozgalom keretében szerveződött először festőtábor Vonyarcvashegyen. A következő évben azonban már önállósította magát a telep. Az első nyáron avantgárd törekvéseknek adtak otthont, majd, miután önkormányzati védernyő alá került a művésztelep, a közízlésnek inkább megfelelő realista stílus kapott hangsúlyt. Az azóta eltelt nyarakon több mint tucatnyi ország festőművészei fordultak meg a helybeli Művelődési Ház és Könyvtár képzőművészet iránt elkötelezett igazgatója, Illésné Major Julianna által szervezett telepen. A művészek által produkált hatalmas kollekcióból most 35 alkotást mutat be a tárlat, több év anyagából összeválogatva. A résztvevők hazánkon kívül Azerbajdzsán, Szerbia, Horvátország, Montenegró, Bulgária, Románia, Ukrajna, Törökország, Franciaország és Svédország színeit képviselik. A felsoroltakon túl még Szlovákiából, Mongóliából és Örményországból is fogadott festőket a művésztelep.

-A kiállításra főként azon alkotók munkáiból válogattunk, természetesen a teljesség igénye nélkül, akik többször is megfordultak a művésztelepen, vagy különösen sokat tettek a kulturális híd építéséért - avat be Illésné Major Julianna.

Illésné Major Julianna, a Vonyarcvashegyi Nemzetközi Művésztelep szakmai vezetője Zsinkó Lajos, a település alpolgármestere társaságában

A művésztelep ugyanis része annak a kultúraközvetítő láncolatnak, aminek keretében cseretáborozásokat, kiállításokat ugyancsak szerveznek. A számos országban pillért verő kulturális híd erősítését szolgálja az is, hogy a művésztelep az utóbbi három évben irodalmi szállal dúsult, s tematizálódott. Egy török költő, Serdar Ünver egy-egy verse szolgál mindig ihletül.

-Az ötlet abból fakadt, hogy míg az irodalom mindig egy adott nyelven szólal meg, addig a vizualitásban nincsenek ilyen korlátok. Ha tehát egy-egy költemény a képzőművészet hangján szólal meg , az irodalmi mű szellemisége is nemzetközivé, illetve nyelvismeret nélkül is befogadhatóvá válik - fejti ki Illésné Major Julianna.

A február 7-ig látogatható, Kulturális híd című tárlat első vendégei

A művésztelep egyre népszerűbb, ami annak is köszönhető, hogy segítő patrónusra leltek az önkormányzatban. E tárlatot is Zsinkó Lajos alpolgármester nyitotta meg. S hogy miért látnak fantáziát a művésztelep támogatásában? Mert egy turisztikára építő településnek minden egyes lehetőséget meg kell ragadnia arra, hogy a neve a világ legkülönbözőbb pontjaira eljusson. Egy művésztelep, egy kiállítás megszervezése nem kerül horribilis összegbe, mégis ismertséget hozhat. Hiszen az itt megforduló alkotók a továbbiakban minden kiadványukban feltüntetik Vonyarcvashegy nevét. De egyéb haszon is származik belőle, a nyaranta megszülető alkotásokkal dekorálják a közintézményeket, a polgármesteri hivatal, a művelődési ház és az iskola falain is található belőlük.

-Példaértékűnek tartom, hogy az önkormányzat pénzt szán a művésztelepre, evvel is segítve az igényes értékteremtést - teszi még hozzá Illésné Majos Julianna.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!