Díjnyertes ebek

1 órája

Nemzetközi kutyakiállítás: több száz négylábú lepi el a Gébárti tó környékét

Száznál is több fajtát képviselő több száz eb költözött szombaton a zalaegerszegi Gébárti-tó partjára, a kempinghez közeli partszakaszra. Az ebeket vasárnap is szemügyre vehetik az érdeklődők, s láthatják, miként zajlik a kutyák küllembírálata.

Arany Horváth Zsuzsa

Kameraérzékeny uszkár

Fotó: A szerző

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete égiszen alatt 11 éve működő Zala Megyei Kynológiai Egyesület szervezésében zajlik a nemzetközi kutyakiállítás és bírálat, amelyre a hazaiakon kívül  Hollandia, Szlovénia, Szlováki, Ausztria, Észtország ebtenyésztői neveztek be.  A gazdag díjazású megmérettetésen fajtatiszta, törzskönyvezett, vagy ezzel nem rendelkező kutyák is indulhattak. Lehetett nevezni keverékekkel is, hiszen ők is bizonyíthatnak a gazda és kutyája együttműködésével. 

nemzetközi kutyakiállítás
Nemzetközi kutyakiállítás: Molnár Martin Freyával a boxerek mustráján, háttérben Glázer György bíró
Fotó: A szerző

Szombaton délelőtt ottjártunkkor a boxerek bírálatánál találkoztunk a Körmendről érkezett Molnár Martinnal, aki feleségével és Blanka valamint Freya névre hallgató fiatal kutyákkal vett részt a seregszemlén. 

Két királyi megjelenésű Samoyede fajta 
Fotó:  A szerző

- A kutya nemcsak hobbi számunkra, hanem családi életforma - mondta Martin, akinek az édesapja foglalkozott boxerekkel - Blanka és Freya Egerszegről származik, Blanka a nagynénje Freyának. A kutyáknak és nekünk is jó, hogy részt veszünk egy-egy ilyen megmérettetésen. A boxerek őrző-védő munkakutyák, jól idomíthatók, jó őket kiskorban emberek közé vinni - tette hozzá a karbantartó mérnökként a szentgotthárdi autógyárban dolgozik. A Molnár családba hamarosan megérkezik az első baba, a házaspárnak van tapasztalata arról, hogy a boxerek nagyon szeretik a gyerekeket. 

Tacskógazdák gratulálnak egymásnak
Fotó: A szerző

A boxerek bírálatánál Glázer György nemzetközi bíróval is sikerült szót váltanunk. 

- Harmincnégy éve foglalkozom kutyákkal, Siófokon édesapámmal boxerekkel foglalkoztunk, jelenleg drótszőrű magyar vizslákat tenyésztünk - mondta a bíró. - Arra figyelünk, hogy a standardhoz minél inkább hasonlítson küllemben, mozgásban, együttműködésben. 

Samoyede-k egymás közt
Fotó: A szerző

Glázer György szerte a világban bírál, Svédországban, Szicíliában is járt már. A legnépszerűbb kutyafajták között említi a rövidszőrű magyar vizslát, ami nagyon elterjedt fajta. A lakásban tartható kistermetű terrierek pedig a COVID alatt lettek keresettek.

Szibériai Husky bírálatra vár 
Fotó: A szerző

A zalaegerszegi kutyamustrán a fiatalok számára is rendeztek felvezetői versenyt, a kutyatenyésztők pedig számos fajtagyőztesekkel találkozhatnak. A seregszemle  irányítója a zalaegerszegi egyesület elnöke, Orbán Sándor, aki  a nagyközönség számára számos szórakoztató és ismeretterjesztő programmal is készült.  Érdemes kilátogatni a boxer és agár bemutatóra, a de dog dancing (kutyákkal együtt bemutatott tánckoreográfia) is érdekes élmény. 

Erzsébet királyné kedvenc fajtája volt a Welsh corgi
Fotó: A szerző

A versenyző gazdák és kedvenceik dr. Balogh Zsuzsanna főbíróval találkozhattak. A Gecse Péter alpolgármester által megnyitott zalaegerszegi seregszemle a korábbi színvonalas megrendezés okán rangos kiállításnak számít Magyarországon. A rendezvény  a városi önkormányzat védnökségét is élvezi. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában