Lenti

2011.02.11. 07:15

Dolgozik a fafodrász Lentiben

A szakemberek szerint kétévente célszerű elvégezni a lombhullató köztéri fák metszését Lentiben. A városban a tavalyi kihagyás után ennek megfelelően már meg is kezdték a munkát a feladattal megbízott Le-Ko Kft. munkatársai.

Gyuricza Ferenc

A társaság kertészeti ágazatának vezetője, Kiss Marcell elmodta: egyelőre még csak kezdeti stádiumban tartanak a munkálatok, elvégre a fák metszésének optimális ideje február és március.

- Az idei évben jócskán lesz munkánk, hiszen 2010-ben a városnak csak néhány pontján végeztük el a fák metszését - fogalmazott a szakember, hozzátéve: mukatársaik a napokban láttak munkához. - A kertészeti ágazatban a parkgondozáson kívül számos egyéb feladat is van, ezek egy része ráadásul nem is Lentiben, s ez tovább lassítja a munkát. De jelen pillanatban úgy tűnik, nincs akadálya annak, hogy március végére végezzünk.


A fák tavaszi metszését az önkormányzattal kötött alapszerződés szerint végzi a cég. A kft. feladata továbbá az elhalt, esetleg elöregedett, s ennek okán veszélyessé vált fák kivágása, valamint a letöredezett ágak összegyűjtése is. Decemberben ez utóbbi területen volt sok tennivalójuk, hiszen a nagyobb tömegben lehullott hó sok köztéri fában és cserjében - főleg a tujákban - tett kárt.

- Ennek ellenére úgy gondolom, a város parkjai kertészeti szempontból nem igényelnek különösebb beavatkozást - folytatta az ágazatvezető. - Mondhatnánk azt is, hogy egy kicsit túlzsúfoltak a szélesebb, nagyobb kiterjedésű közterületek, vagyis egy növény kivágása nem igényel minden esetben új telepítést. A város bizonyos pontjain épp ellenkezőleg, ritkításra lenne szükség. Az út menti fák esetében már egészen más a helyzet.

A fák metszésének befejezése után a virágosítást készítik elő a Le-Ko Kft. munkatársai: 2011-ben mintegy 15-20 ezer egynyári növény kerül kiültetésre Lenti területén. Ezeket a kommunális szolgáltató vállalat a saját telephelyén neveli, a vetőmagot pedig Nagy-Britanniából hozzák. Évek óta lenti különlegességnek számítanak azok az érdekes virágkompozíciók, amelyek a város különböző pontjain kerülnek elhelyezésre. A pávát, a teknőst vagy az autót formázó virágszobrokat rendre megcsodálják a külföldiek. Ezek vázait idén is betelepítik növényekkel, ám újabb kompozíciók kialakítása egyelőre nem várható.


TÍZ FA ÉS KÖZEL HATSZÁZ CSERJE
A Le-Ko Kft. 2011-ben a város önkormányzatától nem kapott felkérést a közterületekre új növények telepítésére, egyedül a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet melletti területen kerül sor ilyen jellegű munkálatokra, ám az egy európai uniós projekt része. A parképítés tíz fa, illetve 580 darab cserje telepítését foglalja magába. Kiss Marcell véleménye szerint ezek átlagosnak mondható fajták lesznek, azaz ezúttal különleges növényekkel nem gyarapodik a város.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!