Nagykanizsa

2011.11.30. 17:30

Pizzakert és kastélypláza: Nagykanizsa, kicsit másként

Bogenrieder-palota, Vasemberház, Alsóvárosi templom és a Magyar Plakát Ház. Csak néhány azokból a nagykanizsai épületekből, melyeket helytörténeti foglalkozáson kellett felismerniük a Zala Megyei Önkormányzat Gyermekotthona lakóinak.

Benedek Bálint

Az Új Széchenyi Terv támogatásával zajló „Együtt-Működünk!” – kistérségek összefogása a közösségek építéséért program keretében megrendezett helytörténeti klubot Büki Pálné irányítja. Mint azt a Honvéd Kaszinó hölgyklubjának pedagógus elnöke jelezte: több oktatási intézmény közül is lehetett volna választani, ám ő ragaszkodott az Űrhajós utcai gyermekotthonhoz, ugyanis a hölgyek minden karácsony előtt rendszeresen adományokat gyűjtenek a fiatalok számára, s éppen ezért kiváló kapcsolatot ápolnak velük.

– Örömmel vállaltam a feladatot, hisz´ pontosan tudtam, hogy az otthon lakói partnerek lesznek – folytatta Büki Pálné, Erzsi néni. – A 15 alkalmas foglalkozás félidejéhez érkezve világosan látszik, hogy az eltérő korosztályú gyerekek sokat fejlődtek.


Az általános műveltségi kérdések mellett Kanizsa nevezetességeiről szóló feladatokat kellett megoldaniuk a fiataloknak. Az épületek felismerése és a vizesárokkal körülvett vár lerajzolása jól ment.

– A régi fényképekről kicsit nehéz beazonosítani a házakat, de ilyenkor lehunyom a szememet és odaképzelem magam az utcára – mesélte a 17 éves Budai Barbara. – Nagyon szeretem ezt a várost, különösen tetszik, hogy a pláza úgy néz ki kívülről, mint egy hatalmas vár.

Vele értett egyet a 11 éves Sebestyén Ildikó is, aki szerint igazán csodálatos a Medgyaszay Ház és környéke, az 56-os emlékkert, vagy ahogy ők emlegetik, a „pizzakert”.

A játékos vetélkedőkön kívül a helytörténeti klub tagjai hamarosan a Halis István Városi Könyvtárba is ellátogatnak, s a közeljövőben Ludvig Dániel festőművész is előadást tart az otthon lakóinak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!