Olvasó

2011.09.15. 05:24

Ideális demokrácia (kommentár)

A Lehet Más a Politika (LMP) következetesen ragaszkodik ahhoz, hogy a demokrácia kialakult és elfogadott elvei mentén végezze jelenleg ellenzéki alapállású tevékenységét. Most például – mivel a parlament őszi ülésszakán az egyik leghangsúlyosabb törvénytervezet, vita és döntéshozatal az önkormányzatiság kapcsán várható – előre ismerteti koncepcióját erről.

Barták Péter

Javaslatai igazán megfontolásra érdemesek, olyan módszereket tartalmaznak, amelyek minden demokratikus országban működőképesek lehetnek. Ilyen a helyi népszavazások lehetőségének kibővítése, az önkormányzati költségvetésben való közvetlen állampolgári részvétel, a zárt önkormányzati ülések számának drasztikus csökkentése. Ez utóbbi azért is fontos – hangsúlyozzák –, mert a nyilvánosság kizárásával hozott döntések a „mutyik melegágyai”. Javaslataikkal egyet lehet érteni, ideális állapotok közt figyelembe is lehet venni, meg is lehet valósítani azokat. No de hol vannak most ideális állapotok? A kormányoldal nyilván észérveket felsorakoztatva fogja megindokolni, hogy jelen gazdasági körülmények között, a fontos és kívánatos döntések minél gyorsabb meghozatala érdekében nem annyira a demokrácia szélesítésére, mint inkább a hatékonyság növelésére kell helyezni a hangsúlyt. És – valljuk be – az elmúlt két évtized kialakult gyakorlata sem ebbe az irányba terelte az állampolgári igényeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!