Olvasó

2012.08.02. 06:20

Olvasói panasz - Nem jár díjvisszatérítés a rendelet szerint

Nagykanizsa – Édesapámnak járt volna a 700 ezer forint, ám nem kapta meg, mert másik bérlakásba költözött. De könyörgöm, nem önszántából, hanem mert mennie kellett – e panasszal kereste meg szerkesztőségünket a tormaföldi Dobosné Polgár Tímea.

Horváth-Balogh Attila

Az asszony elmondta: édesapja 1974 óta lakott Nagykanizsán, a Kölcsey utca 11. alatti önkormányzati bérlakásban. 2009-ben azonban el kellett hagynia az ingatlant, mert azt bontásra ítélték, helyette a Csengery utcán kapott lakást. Lánya elmondása alapján itt is, ott is folyamatosan fizette a lakbért, ezért szerinte elhunyt édesapját – aki 38 éven át volt az IKI bérlője –, pontosabban a családot megilletné a számítások szerint csaknem 700 ezer forint lakbér-visszatérítés. Ezt azonban az IKI, pontosabban a szervezetet magába olvasztó Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vitatja. Az asszony elmondta: úgy tájékoztatták, azért, mert utolsó, Csengery utcai bérelt lakásában nem töltötte el az előírt 5 évet, csak kettőt. Ellenben édesapja után követelnek még tőle fél havi lakbért.

Dobosné úgy véli: a 700 ezer forint mindenképpen jár nekik, hiszen apukája nem önszántából hagyta el az ingatlant. Ha meg nem jár, akkor a lakbérhátralékot se követeljék rajta, főleg, hogy ő nem is lakott a Csengery utcai ingatlanban. Kámán László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási Szolgáltató Zrt. (NKVG Zrt.) vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, a helyi rendelet úgy szól: ha a bérbeadó és a bérlő a határozott idejű lakásbérleti szerződést úgy szünteti meg, hogy a bérbeadó másik lakást nem ad a régi helyett, akkor a bérlő a lakás leadását megelőző 12 hónapban ténylegesen befizetett lakbér ötszörösét kitevő, de legfeljebb 700 ezer forint pénzbeli térítést kaphat akkor, ha az ingatlant előzőleg legalább 5 éven át bérelte. Ám mivel az NKVG Zrt. olvasónk édesapjának biztosított (amúgy felújított) lakást, erre a bizonyos visszatérítésre a család nem jogosult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!