Főpolgármester-választás

2024.06.13. 06:38

Van esély Vitézy Dávid győzelmére

A Századvég politikai elemzési igazgatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hatalmas tétje van az újraszámlálás eredményének.

MW

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A vasárnap tartott főpolgármester-választás nem hivatalos eredményei szerint rendkívül kicsi a különbség a Vitézy Dávidra és Karácsony Gergelyre leadott szavazatok között. Éppen ezért az LMP főpolgármester-jelöltjének érdemes kérelmeznie az érvénytelen szavazatok újraszámlálását Kiszelly Zoltán szerint. Az elemző kiemelte, jó esély van arra ugyanis, hogy végül az újraszámlálás eredményeként megfordulnak az arányok, és Vitézy Dávid lesz a főpolgármester-választás győztese.

Kiszelly ugyanakkor elmondta, hazánkban korábban már számtalan példa volt arra különböző választások esetében, hogy amennyiben rendkívül szoros eredmények születtek, a második helyen álló fél kérelmezte a szavazatok újraszámlálását.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen esélyei vannak Vitézynek a választás megnyerésére, Kiszelly elmondta:

Ugyan nem látok bele a borítékokba, de matematikailag megvan Vitézy Dávid esélye a győzelemre, ahhoz pedig, hogy megbizonyosodjanak arról, ki a főpolgármester-választás győztese, első körben csak ezt az alig 25 ezer, érvénytelennek minősített szavazatot kell újraszámolni, amelynek várhatóan még a héten lesz eredménye.

Az ügy politikai vonzatával és az újraszámlálással kapcsolatban hangulatkeltésbe kezdő Karácsony Gergelyről is szót ejtett Kiszelly Zoltán, aki elmondta, elég gyanúsnak tartja, hogy a baloldali vezetésű kerületekben, többek között a IV. kerületben kiugró mértékű az érvénytelen szavazatok aránya – írja a lap.

Amit Karácsony Gergely jelenleg csinál, az egy kommunikációs elővágás arra az esetre, ha kiderül, ezek a szavazatok mégis érvényesek a törvény szerint. A főpolgármester már sejtheti, hogy a következő néhány napban fordulat fog bekövetkezni, mert láthatóan előkészíti a kommunikációs terepet egy ellenbotrány létrehozásához – tette hozzá Kiszelly, aki kiemelte, Karácsony Gergely egy ilyen helyzetnek akar elébe vágni, és a saját buborékjában már most egy narratívát kezdett terjeszteni. 

Pénteken végleg eldőlhet a főpolgármester-választás

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt a nem jogerős választási eredmény elleni jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) június 12-én.

Az NVB jegyzőkönyvbe vette majd elrendelte valamennyi érvénytelen szavazat újraszámlálását.

– Az újraszámlálás lebonyolítására a Nemzeti Választási Irodát (NVI) kérte föl – írta mai közleményében az NVB.

Ma délután 4-ig mintegy 24 592  érvénytelen szavazatnak meg kell érkeznie az NVI-hez, miután megtörtént az átvétel, elzárják azokat. Holnap reggel kezdődik az újraszámlálás, és várhatóan holnap estig be is fejezik.

Minden olyan szavazatot érvényesnek kell tekinteni – a közlemény alapján – amin a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le.

Azt a szavazatot kell érvénytelennek tekinteni, amely

  • nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, 
  • a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz, 
  • nem tartalmaz érvényes szavazatot,
    illetve amin a szavazatot nem érvényesen adták le (a jelölt vagy lista neve melletti körben nincs két egymást metsző vonal)
  • illetve kiesett jelöltre, listára adták le.
    A döntés meghozatalára hat nap áll rendelkezésére, így az NVB legkésőbb június 18-án, kedden dönt a fellebbezésről.

Vitézy szerint legalább 20 kerület 202 szavazókörében nagy számban, rendszerszinten tévesen nyilvánítottak érvénytelennek olyan érvényes szavazatokat, amelyeken a már visszalépett Szentkirályi Alexandra neve mellett egy másik jelölt nevét is bejelölték a választók.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában