A régió legjelentősebb népművészeti rendezvénye

2024.06.26. 08:05

Pénteken kezdődik az Őrségi Vásár

Pénteken kezdődik s egészen vasárnapig tart a zalai-vasi régió egyik legjelentősebb kézműves és népművészeti rendezvénye, az Őrségi Vásár, amelynek legfőbb célja a térség kézműves hagyományainak életben tartása. Emellett számos szórakoztató és kulturális programelem várja még az Őriszentpéterre látogatókat.

Gyuricza Ferenc

Pillanatkép a 40. jubileumi Őrségi Vásárról

Fotó: Cseh Gábor/Vas Népe

Az Őrségi Vásárt 1981-ben szervezték meg első alkalommal, majd azt követően minden év júniusának utolsó hétvégéjén gyűltek össze a kézművesek és a népi iparművészek Őriszentpéter központjában, hogy bemutassák termékeiket. A helyi kiállítók mellett az ország számos pontjáról, valamint a határon túli területekről, elsősorban Erdélyből, a Felvidékről, illetve a Muravidék magyarlakta településeiről is érkeznek fazekasok, fafaragók, kosárfonók, bőrdíszművesek, kovácsok vagy akár háziszőttes-készítők a vasi kisvárosba. A nagyszabású vásár mindössze két alkalommal maradt ki a koronavírus-járvány miatt, így az idei már a 42. rendezvény lesz a sorban.

A háromnapos program ugyan már pénteken elkezdődik, ám a szervezők az évtizedes tapasztalatok alapján szombatra és vasárnapra várják az árusok és kiállítók többségét, ezért ugyanezen a két napon tartják a kulturális és egyéb kísérőrendezvények többségét, de a hivatalos vásárnyitóra is szombaton délelőtt kilenc órakor kerül sor. A kísérőprogramok a régió hagyományőrző és művészeti együttesei, csoportjai számára kínálnak bemutatkozási lehetőséget, de kiállítások és előadások, szabadidős és sportprogramok, túrák is színesítik a vásárt, ezek egy része a környező településeken zajlik. A fő attrakciót idén a Magashegyi Underground szombat esti és az Ocho Macho vasárnapi vásárzáró koncertjei jelenti majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában