Kitüntetéseket is átadtak

2024.06.29. 14:30

Semmelweis-nap Lentiben

Pénteken az egészségügyben és a szociális területen dolgozókat köszöntötték Lentiben a Semmelweis-nap alkalmából. Az ünnepségen többeket kitüntettek áldozatos, segítő munkájukért.

Korosa Titanilla

Hátul Horváth László és dr. Fekete Zoltán, elöl az idei kitüntetettek: b-j dr. Hamadeh Fouad, a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet főorvosa, Kánya Szilvia, a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának vezetője, Sebestyén Anikó, a Kolping Gondozási Központ gondozója, Pál Sándor, a Lenti Mentőállomás mentőtechnikusa, Kunos Tamásné, a bölcsőde szakácsa

Fotó: Korosa Titanilla

Lentiben a magyar egészségügy napján a városi művelődési központban gyűltek össze a helyi egészségügyi és szociális intézmények dolgozói az ünnepre, melyen Horváth László, a város polgármestere mondott beszédet. Felidézte Semmelweis Ignác életét, munkásságát, beszélt arról, hogy milyen szerepet játszott saját korában s milyen hatással volt a vele együtt dolgozókra és a következő generációkra.

Horváth László felidézte Semmelweis Ignác életét, munkásságát
Fotó: Korosa Titanilla

- A 19. század derekán a gyermekágyi láz a szülészeti ellátás rettegett és igen gyakori szövődménye volt, rendkívül kedvezőtlen halálozási adatokkal bírt - mondta Horváth László. - Semmelweis nem a halál ellen, hanem az életért küzdött, kutató elmeként nem tudott beletörődni a számára értelmetlen veszteségekbe, ezért rendszerezni és elemezni kezdte ezeket az adatokat, majd az akkori szakmai közvélemény számára elfogadhatatlan, tabudöntögető elmélettel állt elő, a baj gyökerét a szülészorvosok által átvitt fertőzésben megtalálva. Rendíthetetlen kitartással próbálta meggyőzni kortársait és megmenteni az anyák ezreit.

Fotó: Korosa Titanilla

Ezután az ünnep kapcsán Lenti egészségügyi és szociális intézményi hátteréről szólt. Elmondta, hogy a nemrég lezajlott választási kampányban több negatív hír is szárnyra kapott a város egészségügyével kapcsolatban. A polgármester leszögezte, hogy az önkormányzat komoly intézkedéseket tett ennek jobbítása érdekében. Van házi- és gyermekorvosi ellátás, szakorvosi rendelőintézet, mentőállomás, orvosi ügyelet, szociális gondozás, s továbbra is kiemelt feladatuk, hogy ezek a szolgáltatások megmaradjanak. Hozzátette, hogy létesült a gyógyfürdőn egy egyedülálló egészségcentrum, ahol hagyományos és modern eszközökkel majd' 20 terápiás helyen közel 100 különféle kezelést végeznek.

Fotó: Korosa Titanilla

Végezetül a város vezetője köszönetet mondott az egészségügyi és szociális területen dolgozó szakembereknek a munkájukért, akik nélkül nem működik az ellátási rendszer.

Fotó: Korosa Titanilla

Ezt követően a polgármester és dr. Fekete Zoltán, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnöke adta át a díjakat, majd rövid kulturális műsor és fogadás következett, utóbbin dr. Fekete Zoltán mondott pohárköszöntőt.
Idén elismerést vehetett át Hamadeh Fouad, a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet főorvosa, Kánya Szilvia, a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodájának vezetője, Sebestyén Anikó, a Kolping Gondozási Központ gondozója, Pál Sándor, a Lenti Mentőállomás mentőtechnikusa, valamint Kunos Tamásné, a bölcsőde szakácsa.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában