Ez történt

2024.07.01. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Nem lesz nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás Keszthelyen

Fotó: ZH

Kiosztották a környezetvédelmi rajzverseny díjait

„A városom: zöld Zalaegerszeg” címmel hirdetett a közelmúltban rajzpályázatot a helyi általános iskolások részére az önkormányzat. A verseny díjátadóját pénteken délután tartották a városházán. A környezetvédelmi megmérettetést két korcsoportban – alsós és felsős diákok között – írták ki, a pályaműveket május 22-ig lehetett beküldeni. A zsűri sokszínű és számos technikával készült rajzot értékelhetett, hangzott el a rendezvényen. A gyerekeknek az okleveleken kívül értékes nyereményeket, iPad-et, iPad Minit és JBL hangszórót nyújtott át Bali Zoltán alpolgármester, aki köszönetet mondott mind a jelentkezőknek, mind felkészítő tanáraiknak és szüleiknek a kreatív és színvonalas alkotásokért. A legjobb munkákból a közeljövőben kiállítást szeretnének rendezni, tette hozzá. Az alsós korcsoportban Nagy-Salamon Rita (Petőfi-iskola) lett az első, második helyezett Kardos Ádám Gábriel (Montessori-iskola) lett, harmadik helyen az Eszterlánc fejlesztő nevelés-oktatás osztálycsoport végzett (Zalaegerszegi Nyitott Ház EGYMI). A felsősök között Lábodi Anna (Ady-iskola) lett a nyertes, második helyen Paksa Borbála (Mindszenty-iskola), harmadik helyen pedig Tóth Lili (Eötvös-iskola) végzett.

Gelencsér Gábor és Kalmár Anikó közös kiállítása a nagykanizsai Halis-könyvtárban

„Cherchez la femme!”, avagy Keresd a nőt! címmel nyílt meg Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró és szerzőtársa, Kalmár Anikó közös kiállítása csütörtökön a nagykanizsai Halis-könyvtárban. Az augusztus 30-ig ingyenesen látogatható tárlatról Gelencsér Gábor mesélt, aki évek óta ismeretterjesztő céllal gyűjti a bankjegyeket, érméket, zászlókat, retró képeslapokat és a különféle kiadványokat. Elmondta: a történelemben és a különböző korokban mindig is a férfiak játszották a főszerepet, viszont a 19. században elindult egyfajta változás, a női egyenjogúság egyre inkább teret nyert. Kivéve egy-két afrikai és ázsiai társadalmat, ahol sajnos még mindig másodrendű polgárnak számítanak a nők. Ha valaki ennél több dologra kíváncsi, akkor keddenként 15 órától Gelencsér Gábor tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket.

Nem lesz nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás Keszthelyen

Július 1-től nem lesz szülészeti-nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás a Keszthelyi Kórházban – ez derül ki az intézmény közösségi oldalán közzétett tájékoztatóból. A dokumentumban az is olvasható: a járóbeteg- s az egynapos ellátást, a terhesgondozást és a nőgyógyászati szakellátást változatlanul biztosítja a Keszthelyi Kórház, a fekvőbetegeket pedig térségbeli intézmények fogadják. Az eddigi körzet nagy része a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházhoz kerül – Balatongyöröktől Hévízen át Zalaszentgrótig. A Kanizsai Dorottya Kórház Keszthely, Alsó- és Felsőpáhok, Bókaháza, Sármellék, Szentgyörgyvár, Zalavár és Zalaszabar lányait, asszonyait fogadja. Az ellátási terület Zalán kívül eső településeiről az ajkai, a kaposvári, illetve a veszprémi kórházba mehetnek a páciensek. Április 19-től május 6-ig már szünetelt a fekvőbeteg-ellátás az intézményben, mivel nem állt rendelkezésre kellő számú orvos. Akkor Keszthely önkormányzata, ösztönzésként azt ajánlotta: szolgálati lakásokat biztosít a jelentkező szakembereknek, s erre az évre 15 millió forintot biztosít a kórháznak. A sokak által megdöbbenéssel fogadott hír kapcsán Nagy Bálint, a térségi országgyűlési képviselője pénteken kora délután azt írta közösségi oldalán: „Számos magyarázatot kaptam arra, hogy miért nem tudják biztosítani a keszthelyi kórház szülészet-nőgyógyászat fekvőbeteg-ellátását. A térség országgyűlési képviselőjeként számomra ezek közül egyik sem elfogadható, ezért ismét levélben fordultam az illetékes minisztériumhoz. Csak egy magyarázat fogadható el, aminek eredményeként Keszthelyen a jövőben is működni fog a szülészet-nőgyógyászat fekvőbeteg-ellátása”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában