Közgyűlés Nagykanizsán

2024.06.27. 20:00

Parkoló, gyalogátkelő épül, út- és járdafelújítás később

Új gyalogátkelőhelyek és parkolók építéséről, a Bolyai-iskola fenntartóváltásáról, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum támogatásáról, illetőleg a tavalyi költségvetés maradványösszeg kapcsán is döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

Pásztor András

A Bolyai-iskola fenntartóváltásához a kanizsai közgyűlés is hozzájárult

Fotó: Gergely Szilárd

Két közbeszerzési eljárás megindításáról döntött csütörtökön a képviselő-testület, az idei költségvetésől 91 millió forintos keretösszeggel több új parkoló építését, továbbá 31 millió forintos keretösszeggel új gyalogátkelőhelyek kialakítását tervezi az önkormányzat. A konkrét helyszíneket tekintve új gyalogátkelőhely létesülhet a Kaposvári út és a Besenyő utca, a Városkapu körút és a Munkás utca, illetve a Kazanlak körút és a Rózsa utca csomópontjában. Új parkolók kialakítását tervezik a Maort, az Attila, a Herman és a Zemplén utcában.

A közgyűlés támogatta a Bolyai-iskola fenntartóváltását, így szeptembertől már a Nagykanizsai Református Egyházközség működteti az oktatási intézményt. Erről egyébként korábban már megállapodás született a tankerületi központtal, illetve a szülők is támogatták a fenntartóváltást. Most az önkormányzat, mint az épület tulajdonosa járult hozzá a fenntartóváltáshoz.

A csütörtöki közgyűlésen ismét napirendre került a Nagykanizsai Szakképzési Centrum támogatása. Mint ismeretes, a centrum korábban arra kért támogatást, hogy a régi tanműhelyből áttelepítse a nagy értékű gépeket, berendezéseket. Ehhez akkor nem járult hozzá anyagilag az önkormányzat. Az intézmény vezetése most arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a gépek, eszközök átköltöztetését saját forrásból megoldotta, ám a tanműhelyek felújítására már nem futotta. Ezért 16,5 millió forintos támogatást kértek az önkormányzattól. Az előterjesztés kapcsán némi politikai színezetű vita is kialakult, végül több módosító indítvány közül a 12 millió forintos támogatást szavazta meg a közgyűlési többség.

A tavalyi költségvetésben megmaradt, közel 500 millió forintos maradvány felosztása kapcsán a májusi közgyűlésen az a döntés született, hogy Balogh László polgármester készítsen előterjesztést néhány tervezett beruházás előkészítettségéről, megvalósíthatóságáról. Az anyag elkészült, melynek kapcsán a polgármester szóbeli módosító indítványt tett, arra kérve a közgyűlést, hogy különítsen el közel 190 millió forintot a Bajcsy-Zsilinszky utcai gyalogátkelőhely kialakítására, a Szent Rókus utcai járda felújítására, a Pivári utca felújítására, a bajcsai kultúrház nyílászáróinak cseréjére, az Ilona és a József Attila utca felújítására, valamint a Vöröshegyi utca járdafelújítására. Erre nem volt hajlandó a közgyűlési többséget birtokló Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakciója, mondván: a listán szereplő beruházások zöme még tervekkel sem rendelkezik. Először azokat kell elkészíttetni, s majd a költségek ismeretében lehet indítani a fejlesztéseket, melyek vélhetően átcsúsznak majd a következő évre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában